Организаторите на Световното първенство по футбол със сигурност ще забранят продажбата на бира на стадионите в Катар, съобщава агенция АП. Часове по-рано вестник "Таймс" написа, че домакините на шампионата първо са принудили разпространителите да преместят щандовете си на по-прикрити места, а след това са започнали преговори с ФИФА и спонсорa "Будвайзер" за налагането на цялостна забрана.
Организаторите ще обявят решението само два дни преди началото на Световното първенство, когато десетки хиляди привърженици вече или са в Катар, или са с резервации за пътуване и престой. 
Източникът на АП предпочете да остане анонимен.
"Будвайзер" и управляващата компания "Ей Би ИнБев" плащат десетки милиони на ФИФА за ексклузивните права за продажба на бира на всяко Световно първенство от Мексико 1986 насам. Когато Катар представи кандидатурата си за домакин, страната се съгласи да уважи всеки маркетингов партньор на централата. Когато спечелиха домакинството през 2010, катарците отново увериха, че няма да правят пречки за продажбата на бира.
Световни първенства са били провеждани и в миналото в държави, които по традиция не продават алкохолни напитки на стадионите. Последният пример е от 2014, когато Бразилия промени закони, за да направи възможно присъствието на "Будвайзер" и останалите дъщерни фирми на "Ей Би ИнБев" на съоръженията.
Предполага се, че организаторите на Мондиал 2022 ще обявят решението по-късно днес. Тогава ще стане ясно и каква ще бъде съдбата на продажбата на бира във фен-зоните, хотелите и пространствата около стадионите.