Сдружения на любители риболовци от Ловеч сигнализират областния управител инж. Светослав Славчев за проблеми с контрола срещу бракониери. До него са подали писмени сигнали, в които посочват за констатирани от тях нарушения, сред които нерегламентирано ловене на риба с мрежи по поречието на река Осъм, особено в тъмната част на денонощието, липса на риболовни билети, маломерен или прекомерен улов, потвърди за БТА Славчев.
Според представители на сдруженията причината за зачестилите нарушения е липсата в областния град на инспектор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). За областта отговорят трима служители, но те са в Троян.
Йонко Йотов, председател на Сдружение „Ривър Монстърс“, посочи за БТА, че липсата на достатъчно служители на агенцията поражда проблеми с контрола върху рибния ресурс. „Това е в цяла България, но в Ловеч, в частност по река Осъм, проблемите са много“, каза Йотов. Той добави, че в града самите доброволци извършват контрол и подават сигнали до инспекторите на ИАРА. Те обаче реагират бавно, защото не са в Ловеч.
„Защо тук, като областен град, няма представител на ИАРА, при положение че е по средата на района, който трябва да се обхожда и проверява? В същото време има трима човека в Троян. Ние искаме да се работи, да се върши нещо. Те да ни помагат, а не ние на тях. Има риболовци, които не са виждали служител на ИАРА от години“, посочи Велислав Ганев от Сдружение „Осъм 2022“. По думите на Йонко Йотов целта е да има контрол, за да превъзпитава риболовците, които нарушават закона. „Ние нямаме правомощия, единствено можем да сигнализираме служителите на Агенцията. Искаме да има един или двама инспектори, които да са от град Ловеч и да работим съвместно с тях. Има ли контрол, нарушенията ще намалеят“, категоричен е Йотов.
Областният управител на Ловеч инж. Светослав Славчев заяви за БТА, че още през август е получил сигнал от представителите на сдруженията, който е препратил до представителствата на ИАРА в Бургас и Русе. И от двете места е получен отговор, според който участъкът на река Осъм от Троян до Летница се проверява редовно служители на Агенцията. Територията обаче е голяма, през областта минават три по-големи реки – Осъм и Вит, Искър, а служителите са само трима.
„Ще подам отново сигнал до изпълнителния директор в Бургас и ще се опитам да променим това. Трябват спешни мерки и отговорно да се подходи по случая. Не може трима служители в Троян, необходимо е и в Ловеч да има“, посочи Славчев. Той добави, че ще инициира среща с представители на ИАРА и кметовете на общини в областта, за да се търси решение на проблема. 
„Без доброволните сътрудници не можем да се справим, защото районът е много голям, хората са малко. Според правилата за доброволни сътрудници, те нямат право да извършват проверка сами. Контролът е достатъчно ефективен. Невъзможно е да няма никакви нарушения“, коментира пред БТА Кирил Гергов, началник сектор „Рибарство и контрол“ към ИАРА – гр. Плевен. 
Той информира още, че от началото на годината в Ловешка област са извършени 342 проверки и са съставени 59 акта.