Парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз одобри на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки. Текстът, с вносител Министерски съвет, бе приет със 7 гласа „за“, а двама се въздържаха. 
В мотивите на законопроекта се посочва, че с него се предлагат промени, които могат да се обособят в три групи - привеждане на закона в съответствие с изискванията на европейското законодателство; изпълнение на ангажименти по Националния план за възстановяване и устойчивост; прецизиране на действащата нормативна уредба с оглед на преодоляване на констатираните проблеми в практиката на възложителите.
Част от промените се отнасят до транспониране на изискванията на Директива (ЕС) 2019/1161 за изменение на Директива 2009/33/ЕО за насърчаването на чисти и енергийноефективни пътни превозни средства, в частта относно обществените поръчки, се казва още в мотивите на законопроекта. 
По време на днешното заседание на комисията беше изслушан и служебният министър на енергетиката Росен Христов. Основно той говори за проекта за изграждане на батерии за съхранение на енергия у нас и рисковете за неговото изпълнение.