Румънското външно министерство ще бъде съорганизатор на Среща на лидерите от Мюнхен - формат на Мюнхенската конференция по сигурността, преди срещата на външните министри на НАТО в Букурещ, съобщи Аджерпрес, позовавайки се на прессъобщение на министерството.
Според съобщението министър Богдан Ауреску е подписал вчера меморандум за разбирателство между румънското министерство на външните работи и престижната Мюнхенска конференция по сигурността - финален етап от консултациите между двете страни във връзка със съвместното организиране на 28 и 29 ноември в Букурещ на Среща на лидерите от Мюнхен.
"Провеждането на тази среща в Букурещ - за първи път в страна от източния фланг на НАТО, има и символично значение, като се има предвид фактът, че Румъния е европейската и натовска страна с най-дълга граница с Украйна, в контекста на агресивната война, водена от Русия срещу съседната страна, както и нарастването на стратегическото значение на Черно море", отбелязва министерството.
В срещата в Букурещ ще участват над 75 представители на високо равнище от над 25 страни, настоящи и бивши официални представители, авторитетни експерти и анализатори, лидери на общественото мнение, за да обсъдят теми от съществен интерес от регионалния, европейския и евроатлантическия дневен ред.
Среща на лидерите от Мюнхен ще бъде организирана преди срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО, която ще се състои на 29 и 30 ноември в Букурещ, а неин домакин ще бъде министър Богдан Ауреску.
"За нас е чест, че Румъния ще бъде домакин на толкова важно събитие под марката на Мюнхенската конференция по сигурността, особено в един критичен момент за регионалната и евроатлантическата сигурност. Войната на Русия срещу Украйна промени значително равновесието на сигурността в нашия регион, включително в Черно море, което влияе върху европейската и евроатлантическата сигурност като цяло. Тези безпрецедентни предизвикателства срещу сигурността за цялата евроатлантическа общност подчертават постоянната необходимост да останем единни и бдителни. Трябва да бъдем добре подготвени за всякакъв сценарий", заяви Богдан Ауреску.
Интерактивните дебати в рамките на Срещата на лидерите от Мюнхен ще се проведат при закрити врата. Срещата в Букурещ се организира в рамките на подготовката на следващата Мюнхенска конференция по сигурността през февруари 2023 г. - една година след началото на инвазията на Русия в Украйна, отбелязва Аджерпрес.