Художниците Алт – баща и двама синове – се числят към майсторите на акварела. Творчеството на тримата художници обхваща един век. Първите произведения на бащата Якоб Алт документират реставрацията след войните срещу Наполеон. Заедно с двамата си сина – Рудолф и Фран - достигнали преклонна възраст от 92 години, творбите представят продължителен период от историята на изкуството от времето на стила бидермайер до изкуството около 1900 година. Темите и на тримата художници са архитектурата и ландшафта, животът в града и красотата на природата.
Якоб Алт, живял от 1789 до 1872 година, пристига около 1810 във Виена от Франкфурт на Майн и издържа семейството си с печатна графика на градски пейзажи и ландшафти. Синовете му Рудолф /1812 – 1905/ и Франц /1821 – 1914/ учат изкуството на акварела при баща си и се развиват като равностойни негови партньори.
Двамата братя достигат изключителна виртуозност и изразност в своите акварели. Още приживе Франц се радва на голямо признание във виенското висше общество, но въпреки това не може да достигне художествената зрялост на своя по-възрастен брат, на когото е присъдена благородническа титла. Рудолф фон Алт, както се нарича творецът в късните си години, разработва в дългия си творчески път нови акварелни техники и отбелязва изключителни постижения в този вид изобразително изкуство.
„Албертина“ показва 90 произведения на тримата художници, собственост на музея, които доказват големия им принос за изкуството през ХIХ век. Градски пейзажи от Виена, от Далмация и красиви ландшафти от Италия проследяват пътя на творците. За първи път са показани творби на Франц Алт от световното изложение във Виена през 1873 година.
Работите на тримата мъже, които според куратора на изложбата Кристоф Мецгер притежават невероятна дарба да наблюдават и феноменална акварелна техника, като благодарение на своето дълголетие документират общественото и архитектурното развитие в продължение на едно столетие, могат да се видят в салоните на „Албертина“ до края на януари.