Японският премиер Фумио Кишида призова китайския лидер Си Цзинпин за честен и открит диалог преди началото на срещата им в Тайланд, предаде Ройтерс. 
"Както Китай, така и Япония имат своите отговорности за гарантирането на сигурността и мира в този регион", каза Кишида в началото на разговора си със Си в кулоарите на двудневната среща на върха на формата Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).
Двамата лидери за първи път разговаряха на четири очи в тайландската столица Банкок. Двете страни не бяха осъществявали контакт на толкова високо равнище от близо три години, отбелязва японската информационна агенция Киодо. 
Преди да се срещне с Кишида, Си заяви в речта си пред участниците в срещата на върха на АТИС, че Азиатско-тихоокеанският регион не е ничий заден двор и че не бива да се превръща в арена на съперничество между големите сили, предаде агенция Синхуа. ДПА коментира, че Си визира САЩ в това свое изказване.
"Нито народът, нито времето, в което живеем, ще допуснат опит за нова Студена война", подчерта китайският лидер.
"Следването на пътя на мирно развитие е стратегически избор, който ние сме направили в съгласие с фундаменталните интереси на китайския народ. Повече от всичко друго, ние китайците се надяваме да видим мир и стабилност. Ще застанем твърдо на правилната страна на историята. Ще останем ангажирани с мира, развитието, сътрудничеството и постигането на взаимни ползи", каза още китайският лидер пред участниците във форума.
След срещата Кишида заяви, че е изразил пред китайския президент притесненията си, свързани с мира в Тайванския проток, предаде Ройтерс.
"Изразих сериозната си загриженост от ситуацията в Източнокитайско море, включително островите Сенкаку, както и безпокойството си във връзка с военното присъствие на Китай и с ракетите, които изстрелва", каза пред журналисти японският премиер. 
Кишида допълни, че той и Си отново са потвърдили, че Токио и Пекин ще продължат да поддържат близки контакти на всички нива. Двете страни ще подготвят визита на японския външен министър в Китай.
Освен това Кишида и Си са изразили съгласие, че Русия не трябва да прибягва до използването на ядрено оръжие в Украйна. Японският премиер обаче отказа да сподели какво точно е казал Си по този въпрос. 
Според агенция Киодо срещата е продължила малко повече от половин час. Агенцията допуска, че Кишида може да е призовал за двустранно сътрудничество по въпроси, свързани с климатичните изменения, както и с облекчаването на политиката за нулев ковид, водена от Пекин, което би стимулирало икономическата активност.