Целите и очакваното въздействие от изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост се обсъждат днес на хибридна среща в Община Габрово. Организатор на събитието са Центрове Европа Директно в България, Европа Директно Габрово и Община Габрово. На дискусията между центровете Европа Директно и институциите се представят възможностите за реализиране на проекти по ПВУ.
С участието на представители на Европейската комисия в България, министерства, регионалните центрове Европа Директно специално за Габрово се обсъжда темата за енергийната ефективност и предстоящата програма за саниране на многофамилни жилища.
Въпреки всички несъгласия, се надяваме скоро да започне изпълнението на Плана, всички живеем с надежди, че предвидените от документа мерки ще се случат, каза Галина Михнева, ръководител на Европа Директно Габрово и директор на "Габровска търговско-промишлена палата", която откри дискусията.
По думите ѝ център Европа Директно работи добре с Община Габрово и изрази задоволство от дейностите на общинската администрация, свързани с Плана за възстановяване.
Кметът на Габрово Таня Христова приветства участниците в дискусията, като обърна внимание на важността от действието на Плана за възстановяване и устойчивост. "Технологиите ни подсказаха, че трябва да намираме време да се събираме заедно и на живо. Живият контакт може да ни гарантира ефективност и постигане на това, около което искаме да обединим усилия. Целта на Плана е да се справим със сложните последствия от ковид и същевременно да развием проекти, които да гарантират реформи в различни направления. Всичко това трябва да се реализира скоростно, за да се осъществи и "зелената сделка", каза още тя.
Таня Христова припомни, че в плана са заложени реформи във важни направления за държавата, като съдебната система, възможността да имаме достъп до чиста енергия, да направим така, че социално-икономическият живот да е подчинен на високите изисквания на обществото. 
В дискусията темата за енергийната ефективност е определена за обсъждане в Габрово. Това според организаторите е важен момент, в който ще стане ясно целите и условията на програмите, които ще бъдат финансирани на 100 процента от Евросъюза. Уточняват, че няма много проекти, които да покриват пълните разходи за осъществяване на енергийната ефективност в многофамилните жилища. 
По-късно в програмата на въпроси свързани с предстоящата процедура за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, ще отговаря Тодор Попов, Директор на Дирекция „Административно, правно и информационно обслужване“ в Община Габрово.