Представители на ГЕРБ-СДС и "Български възход" се отзоваха на поканата на "Възраждане" за среща, на която обсъдиха необходимостта от корекции в Плана за възстановяване и устойчивост в частта за въглищните централи. 
Правителството на Кирил Петков е нарушило решение на Народното събрание от 31 януари 2020 г., което категорично противоречи на приетите текстове на 113-а страница от Плана. Всъщност, това е причината ние да сме тук, заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. По думите му две изречения поставят българската енергетика на колене. Проблемът е толкова голям, че ние нямаме избор, ние трябва да започнем преговори с Европейската комисия (ЕК), за да променим тези две изречения, каза той.
Относно коментари, че няма да затвори нито една централа, а ще работят сезонно, Добрев изчисли, че ако при инсталирани пет хиляди мегаватчаса трябва да работят 1200, всяка централа ще работи по три месеца. Кой е този бизнес, който ще работи три месеца, другите девет месеца няма да работи, но ще плаща заплати, попита той. Няма как да оцелеят предприятията при тази схема, която си представят от "Продължаваме Промяната", допълни той.  
Добрев припомни, че тази сутрин е призовал президентът да свика Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) за енергийната сигурност на страната. Според него трябва да се намери широк консенсус в парламента, включително на КСНС.
Искра Михайлова от "Възраждане" посочи, че са получили становища от Министерството на финансите и от вицепремиера Атанас Пеканов и в тях ясно е посочен механизмът, по който могат да отворят тези преговори с ЕК. Тя заяви, че подкрепят идеята за свикване на КСНС. Михайлова добави, че отново ще потърсят диалог с БСП за въглищните централи.
Тя посочи, че от "Възраждане" са внесли проекторешение за задължаване на Министерския съвет да предприеме действия за съставяне на нов Национален план за възстановяване и устойчивост, и попита ГЕРБ-СДС какво ги притеснява в проекта. В отговор Делян Добрев обясни, че не може да се настоява за нов план, защото няма такава процедура, а трябва да бъде оформено по-правилно от юридическа гледна точка предложение. Той каза, че биха подкрепили съвместно внасяне на проекторешение, но преди това им се иска, ако се насрочи КСНС, да се постигне максимално съгласие, защото тогава позицията на правителството пред ЕК ще е много по-силна.   
Виолета Комитова от "Български възход", която се присъедини към края на срещата, също отбеляза, че не е нужно да се съставя нов национален план, а проекторешението да е за корекции на вече изработения план. 
Преди обяд от "Възраждане" са се срещнали с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България, Конфедерацията на труда "Подкрепа" и Националния синдикат "Защита". Искра Михайлова съобщи, че са срещнали подкрепа от синдикатите за запазване на комплекс "Марица Изток".