Серия от дискусии под мотото: „По европейския път: Нови реформи, нови възможности!", посветени на годишния доклад на Европейската комисия за Северна Македония за 2022 г., организира Секретариатът по европейските въпроси на Република Северна Македония.  
Темите на проведените днес две панелни дискусии бяха „Зелената сделка – възобновяеми ресурси, македонска храна, европейски пазари“ и „Ресурси, земеделие и сближаване“, а участниците в тях се спряха на предизвикателствата в клъстерите 4 и 5, постигнатия напредък, преодоляване на отбелязаните слабости в посоката на хармонизиране на националното с европейското законодателство и предизвикателствата, които предстоят по пътя на Република Северна Македония към членство в ЕС. 
„Нашата цел е ясна, реформите трябва да продължат и всяка институция, особено законодателната, трябва да отговори на предизвикателството. Това е държавен и екипен процес, който изисква участието на цялото общество, каза главният преговарящ с ЕС и вицепремиер по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич, според когото докладът на Европейската комисия за страната идва в точното време, паралелно с процеса на скрининг, което дава реални насоки и възможност за правилно планиране на следващите реформи в страната.
По думите му клъстерите 4 и 5, които са свързани със зелената сделка и устойчивото развитие, както и със земеделието, са голяма част от регламентите на ЕС, които се нуждаят от финансова подкрепа. Целта е да се осигурят предпоставки за по-добро здраве, по-добро качество на живот на гражданите и конкурентоспособна икономика чрез въвеждане и прилагане на високите стандарти на ЕС, посочи Маричич, като добави, че всички клъстери и глави са важни и имат своя собствена тежест, но тези две теми са особено актуални за тази година, заради "сътресенията на световния енергиен пазар и евентуалната хранителна криза, предизвикана от войната в Украйна".