Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) се превръща в стратегически за нашата страна проект. Той развива България във високите технологии, във водещи в бъдещето области на науката и технологиите, които са здрава основа за създаване на дълбоко технологични стартъпи и нови индустрии. Това каза президентът Румен Радев на церемонията за официалното представяне на екипа на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет "Св. Климент Охридски" (INSAIT), състояла се в президентството.
INSAIT беше открит през април тази година. Създаден е в партньорство с два от водещите технологични университета в света - Федерален технологичен институт в Цюрих и Политехнически университет в Лозана. Финансиран е от българското правителство с близо 170 милиона лева за период от 10 години.
В екипа на института участват изявени учени в компютърните технологии. Сред първите докторанти на INSAIT са талантливи млади учени от България, Канада, Русия, Франция и Украйна.  INSAIT успя да привлече в своя екип един от най-изтъкнатите в света учени в изкуствения интелект проф. Люк Ван Гуул. 
Още при откриването на INSAIT бе заявена ясно неговата амбициозна цел да превърне България и региона в едно от водещите в Източна Европа, а защо не и в света, иновативни и научни средища в компютърните науки и изкуствения интелект, посочи президентът Радев, който приветства първите изследователи на Института.