Две са датите през март, в които ще има по-силни магнитни бури. Най-активни изригвания се очакват на 11 и 28 март. Днешният ден също попада сред тези с по-висока активност, а според специалистите, най-податливи на влиянието им ще бъдем в часовия пояс от 22 часа до полунощ. Въпреки това, женският месец ще премине сравнително спокойно, а всички дни, в които се очакват магнитни бури са 14, 16, 24, 27, 31 март.
Според учените, слънчевите изригвания биха могли да навредят на човека, само при условие, че Земята е лишена от атмосфера. Освен въздушната защита, магнитното поле на нашата планета също ни предпазва от сериозен риск. "Силният поток от високо заредени енергетични частици като протони, електрони и хелиеви ядра, наричани още алфа частици, достига до земята и представлява опасна за живота радиация. Магнитните бури нямат доказана вреда за човека, но все пак могат да въздействат негативно, коментира астрономът от обсерваторията във Варна, Ева Божурова. По думите й, обикновено магнитните бури предизвикват също повреди и смущения на техническата инфраструктура, електронната техника и радиовръзките на високи честоти.

За дни с по-силни магнитни бури, лекарите препоръчват на хората, склонни към мигрена и високо кръвно налягане да обърнат повече внимание на здравето си. Желателно е в такива периоди да спим най-малко 7-8 часа, да прекарваме повече време на чист въздух и да хапваме повече растителна храна, мляко и млечни продукти, пише Днес плюс.