Къща музей „Петко Рачев Славейков“ във Велико Търново приема посетители днес без входна такса. Домът на бележития българин ще бъде отворена за безплатни посещения по повод 195 години от рождението му. Документалната експозиция може да бъде разгледана до 13:00 часа, съобщиха от Регионалния исторически музей.
Петко Рачев Славейков е роден във Велико Търново на 17 ноември 1827 г. През 1843 г. започва учителска дейност. Той е един от най-активните ръководители на борбата за независима българска църква. Участник в Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 г. През 1879 г. е депутат в Учредителното събрание, деен участник в изработването на Търновската конституция. Той е бележит поет и писател, един от създателите на новобългарският книжовен език, талантлив журналист, издател на българския възрожденски периодичен печат и общественик.
Родната къща на Славейков се намира в квартал „Варуша“. Тя е реставрирана през 1971 г. и е музей с документална експозиция, посветена на живота и делото му. Пред нея е поставен паметник, изработен от скулптора Благой Илиев.