Хората искат бързо възмездие и справедливост. Затова идват при нас и ни стават клиенти. Това казва в интервю за БТА частният детектив от Хасково Стоян Мирчев, собственик на агенция. Той има повече от 20-годишен стаж като "private eye".
Вършим работа бързо и гарантираме дискретност. В същото време машината на държавата е малко мудна.  Докато дойде време за възмездие, предметът на станалото вече в много случаи е прехвърлен на други лица, обезценен и дори забравен, твърди Мирчев. Семейни и междуличностните отношения, измами по интернет, кражби и палежи са сред случаите, които му биват възлагани.
Чиновничеството и административният подход в работата на разследващите органи у нас са повече, отколкото трябва, изтъква още частният детектив. Той пояснява, че работи с всички позволени от Закона технически средства и способи за установяването на истината и смята, че е заслужил доверието на клиентите си с отговорност, усърдие и отдаденост в работата. Следва текстът на цялото интервю.
 
- Г-н Мирчев, сполетяха ни много кризи – енергийна, финансова, политическа, обществена. Как те се отразяват в обществото и как намират измерение във Вашата работа?
- Нещата, особено в икономически аспект започнаха да се влошават още с началото на COVID-19 пандемията. Кризата в момента е на най-високото си ниво – хората нямат работа и пари. Натискат ги проблеми, сметки… Работа имам, но хората нямат средства. Идват клиенти, искат, поръчват, но когато се стигне до плащане – „не съм в състояние“, „мога ли да донеса или подаря нещо“, „да ти свърша друга работа“. При нас услугите са по-скъпи. Но когато поемем ангажимент, го изпълняваме.
- Какви са най-честите случаи при Вас?
- Преди 3-4 години имаше повече работа. Преобладаващи бяха семейните и междуличностни отношения. Другото актуално сега са измамите по интернет, които зачестиха. В работата си се срещам и с кражби, палежи. Тъй като темата е много актуална – във Варна търсехме изчезнало дете по молба на майката, испанска гражданка. След разследването се установи, че в основата е бащата. Проучихме, че детето е било извеждано в Северна Македония, Гърция, Турция и забележете – без родителката да е давала задължителното нотариално заверено съгласие. Детето все още го няма, макар да са задействани всички възможни органи. Установихме много факти, но не можем да направим нищо заради липса на правомощия. 
- Защо хората идват като клиенти – вече са извървели пътя по закон и не са получили справедливост, или по принцип смятат, че държавата е неспособна да им помогне?
- Тук нещата имат двупосочен характер. При някои случаи не се касае за престъпление и властите няма как да се намесят в отношения, които са чисто личностни. Хората идват при нас, защото вършим работа бързо. Машината на държавата е малко мудна, процесът върви по-бавно – разпити, следствие, съд, присъда. Докато дойде време за възмездие, предметът на станалото вече в много случаи е обезценен, да не кажа забравен.
Такъв е случаят с клиент от Ивайловград, който продал голяма пратка от тамошния облицовъчен камък гнайс на фирма в Чехия. Парите закъсняват. С договора и пълномощно отидох в Чехия и с много труд намерих контрагента. При личната ни среща каза: „Когато имам пари, ще платя“. Не е платил и до днешния ден.   
Често извършителят на престъпление е прехвърлил на друго лице предмета му и потърпевшият не може да бъде овъзмезден с истинската стойност, за него остава само моралното удовлетворение при присъда. Сигурен съм, че машината ще започне да работи както трябва някой ден, но кога, не мога да се ангажирам да прогнозирам.
- В същото време държавата разполага с ресурс, десетки пъти по-голям от Вашия, а и върши работа безплатно, когато става въпрос за престъпление, а не за банална изневяра например. Има ли недоверие в системата и каква е причината?
- Труден въпрос за коментиране. Сигурен съм, че наистина ресурсът на държавата е голям. Трябва да се погледне на нещата от няколко гледни точки. В отделните случаи трябва според мен да се процедира според важността им. Скоро имаше инцидент пред офиса ми – таксиметров шофьор, на когото откраднали 20 лева. Събра се впечатляващ брой полицаи. А трябва приоритетите да се съсредоточават на друго място, в по-високите нива на противозаконните деяния.
- Кой е генералният бъг в системата?
- Война е. Няма редовно правителство. Ръководствата на МВР се сменят непрекъснато. Част от кадровия състав е на възраст, а младите идват неподготвени, без опит. Работи се повече по документи, отколкото на терен – на принципа "писаното е вярно". Чиновничеството и административният подход са повече, отколкото трябва. Не искам да бъда разбиран погрешно – не се меся в работата на полиция, прокуратура и съд – само предавам това, което споделят клиентите ми.
- Работите като частен детектив, чиято задача е да разплита казуси и да установява истината. Но има ли нагласи клиентите Ви да търсят и възможности за частно правосъдие?
- Винаги идват такива хора. Хората по принцип търсят бързо възмездие и справедливост, но не сме ние хората, които го въздават. Спазваме етичния кодекс на частните детективи и етичните граници. Както казах вече, клиентите ни не са доволни от бавната работа на държавата и искат проблемът им да се реши на момента, но това би била саморазправа – както в т. нар. "мутренски години" в средата на 90-те години на миналия век. Има норми, такива услуги не вършим. 
- Как работите с органите не реда? Взаимодействате ли си, има ли взаимна полза?
- И аз търся полицията, и те ме търсят. Събирам база данни с информация, която трудно се набавя, тя е нещо много ценно. Взаимодействието обаче не е толко тясно, колкото в други държави - например в съседните Турция и Сърбия. Там детективите намират извършителите на престъпления и ги предоставят на държавата, а самият детектив остава в сянка. Бразилия, Чехия, Русия са други държави, в които работата ни е призната.
- Говорите за набавяне на информация - работите ли със специализирани методи – наблюдение, проследяване, използване на технически средства за аудио- и видео запис?
- Имаме уреди за нощно виждане, дронове, друга техника. Спирачка ни дава Законът за защита на личните данни, но има методи на ръба на Закона, без да се налага да го превишаваме. Осъществяване на външно наблюдение над даден обект ми е отнемало до три денонощия нон стоп дежурство – цигари, енергийни напитки, смяна на коли… Придобити по такива способи данни не са годно доказателство в съда, но в повечето случаи са напълно удовлетворителни за клиентите ми.
"Поръчали" ми бяха кубинска гражданка с изтекла виза за престой у нас, която извършила кражба в София на два много скъпи часовника – за по 75 000 лева всеки. Прегледахме частната охранителна техника – камера по камера в столицата и така до Стара Загора и Димитровград, където я заловихме. Тя вече беше пусната на бюлетина, трябваше само да се обадим.
- Кои са най-успешните Ви случаи в кариерата?
- Много са. Последният бе на палеж на кола на младеж в едно село. Както обикновено, преписката бе оформена като „неизвестен извършител“. Намерихме предполагаемия виновник и в момента той е на наша разработка. До няколко дни ще приключим случая. От по-отдавнашните казуси искам да спомена едно незаконно събаряне на къща за 170 000 лева в Пловдив посред бял ден. Работихме един месец по този случай, но клиентът ни остана доволен след установяването на извършителя.
- В крайна сметка какво давате вие повече в сравнение с полицията, прокуратурата и съда?
- За да създадеш име и заслужиш доверие, трябва да си по-отговорен. Налага се понякога да инвестираш собствени сили и средства, за да разрешиш даден случай. Трябва да имаш съвест, за да свършиш работа. Смятам, че отдадеността на работата и усърдието в нея ме различава от формалния подход на държавата. Освен това гарантираме бързина и най-важното – дискретност.  
- В момента Вашата дейност не е правно регламентирана. Смятате ли, че това трябва да се промени?
- Да, мисля, че до две – три години ще имаме регламент. В момента вървим по ръба на закона, но го спазваме и не прескачаме границите му.