Два романа представи лекарят проф. д-р Лъчезар Гроздински в клуб „Максим” на Театър „Българска армия” в София тази вечер. Специалистът по съдови заболявания е създал през последните няколко години историческия роман „Един Бог, един император, една империя” – (издателство „Изток-Запад”) и  „Краят на света” (издателство „Бегемот”), за който с изненада установява, че е пророчески.
„Краят на света” е за борбата между силите на доброто и злото, на съзиданието и разрушението, каза проф.Гроздински.  Той написал романа преди шест години. „Преди пандемията, преди войната в Украйна, преди газовата криза, преди инфлацията, преди политическата криза и преди предстоящия апокалипсис, защото в тази книга се разказва за апокалипсиса, който предстои на човечеството, за края на света”, поясни той. Лекарят-писател каза, че за негова изненада през последната година част от нещата, за които е писал в романа, започват да се случват.
Книгата съдържа и сборник с разкази „Боклукът”, писани преди 1989 г. „Те са смешни и отразяват в пълен обем абсурда, в който живяхме при комунизма. Сега живеем в друг абсурд”, каза авторът.
През последната година лекарят, посветил професионалната си дейност на лечението на атеросклерозата, създал историческия роман за Константин Велики „Един Бог, един император, една империя”. "Първият ми роман бе посветен на Христос, писах го през 80-те години, но тогава никой не посмя да го публикува", каза проф.Гроздински, който изучава отдавна религиите по света.
„Когато Константин прави християнството държавна религия, християните в империята са около пет процента от населението й. Той е искал да създаде мощна империя, за да управлява не само телата на хората, но и техните души”, добави авторът. Според него читателите ще намерят за себе си отговори на въпроса дали Константин Първи е бил велик или чудовище, или и двете.
Това са петата и шестата художествени книги на проф.Гроздински, каза д-р Неделя Щонова, която представи автора и творбите му пред лекари, писатели, журналисти и приятели на съдовия специалист. Тя изтъкна, че авторът иска да вдъхновява и индивидуалната, и колективната воля за оцеляване и развитие, за самоосъзнаване на духовното. „Той вижда и представя идеи, които да променят света и да го правят по-добър. В своето творчество той дава аргументи за оптимизъм, за духовност и увереност, че тази духовност има бъдеще. Пише, защото смята, че не икономиката, политиката и консуматорският дух ще променят света, а добрите идеи и духовността”, каза д-р Щонова.
Тези две книги от две различни издателства са свързани, каза на премиерата Любен Козарев, директор на издателство „Изток-Запад”. Оказва се, че духът и тялото, съзнанието и материята, са едно и също нещо, проявления на една и съща реалност, добави той. Козарев определи „Краят на света” като пророчески роман. 
Проф. д-р Лъчезар Гроздински е съдов специалист ангиолог. Ръководи отделение по ангиология в болница в столицата, председател е на Националното дружество по ангиология и флебология и на комисията по ултразвукова съдова диагностика. Главен редактор е на списание „Флебология и ангиология“, автор на над 120 научни публикации в България и чужбина, на две монографии и на шест романа.