Германската високотехнологична компания „АТN“ е избрала Русе за разширяването на своята дейност, съобщиха вчера от Община Русе. Това е станало след поредица опознавателни визити с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара и работна среща между зам.-кмета на Русе Златомира Стефанова и мениджъра Марк Хьолцел.  
„ATN“ е семейна фирма с многостранна дейност - от производство на механични и електро части, което е съобразено с екологичните норми и с грижа за чистотата на въздуха, до софтуерни разработки и програмиране. Основана е през 1999 г. от братята Торстен и Хелге Хьолцел. Двамата въвеждат използването на лепила в автомобилната индустрия и днес „ATN“ е лидер в индустриалните системи за нанасяне на лепило. Сред клиентите й са международно признати производители на автомобили като „Фолксваген“, „Мерцедес“, БМВ и „Порше“, както и фирми от секторите медицинска техника, възобновяема енергия и строителство. Служителите на „АТN“ наброяват повече от 500 души в САЩ, Бразилия, Китай, Испания и Южна Африка.
Компанията се е запознала с възможностите за стартиране на своето производство в някои от големите градове в страната и избира стартът да се случи именно в Русе. Предвижда се производството да започне с малък брой тясноспециализирани служители, които след обучение ще могат да изберат в кой от клоновете на компанията да работят. Стремежът е производството в Русе да започне през 2023 г. и постоянно да се разширява обхватът на услугите и броят на заетите, уточниха от Общината. 
„Северната столица на България постепенно се превръща в притегателно място за чуждестранни инвестиции, а високотехнологичното производство е ключово за развитието на потенциала на Русе и региона. Изключително важно за нас като администрация и общност е да направим така, че нашите сънародници в чужбина да предпочетат да се върнат у дома, за да се развиват тук“, каза зам.- кметът Златомира Стефанова. Според нея местоположението на града и инженерните специалисти, подготвяни в Русенския университет, го правят идеално място за подобен тип производства. 
От „ATN“ са посетили русенското СУПНЕ „Фридрих Шилер“, където са се запознали с чуждоезиковото обучение. Представителите на компанията имат желание да привлекат млади хора с добри познания по немски език, които да обучат за работа в своето производство. 
Марк Хьолцел е проявил интерес и към кариерния форум на медия платформата „Bulgaria wants you“, която си партнира с Община Русе. На 25 ноември водещите фирми от Русе и региона ще представят своите дейности и ще могат да открият нови таланти.