Европейският съюз очаква развитие в диалога между Белград и Прищина и деескалация и конструктивна нагласа за напредък, но е склонен да изчака президента на Сърбия Александър Вучич и служебния премиер на Косово Албин Курти, цитира говорителя на ЕК Петер Стано сръбският вестник „Данас“.
На въпрос на репортерите, зададен на редовния брифинг, за повече детайли за подготовката на евентуална среща в рамките на техническия диалог между Белград и Прищина, Стано каза, че специалният представител на ЕС за диалога Мирослав Лайчак е разговарял в Брюксел с главния представител на Прищина за преговорите Бесник Бислими.
Става въпрос за работна среща, на която се търсят решения и правилната подготовка за срещата, на която лидерите да разговарят на най-високо ниво, каза Стано.
Запитан дали е ясно кога ще пристигне в Брюксел и главният преговарящ на Белград, Стано отговори, че не може да даде отговор от името на сръбската страна.
„Ние сме готови да изчакаме и премиера Курти, и президента Вучич в Брюксел за среща на най-високо ниво. Както подчерта и върховният представител (на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел), когато това бъде възможно и в момента, в който те са готови да покажат европейско поведение, така че да се намери европейско решение за междудържавните проблеми“, съобщава вестник „Данас“.