Предложение за нови минимални и максимални цени за таксиметров превоз в Русе е внесъл за гласуване в Общинския съвет председателят му Иво Пазарджиев. Проектът за решение предвижда минималните да станат 1.05 лева на километър за дневна и 1.20 лева за нощна тарифа. Максималните са определени съответно на 1.50 и 1.80 лева. В момента минималните са съответно 0.89 лева и 0.99 лева на километър, а максималните - 1.29 лева и 1.49 лева.
Както става ясно от докладната, внесена от Иво Пазарджиев, предложението за промени в цените се прави по искане на заинтересовани таксиметрови превозвачи. То е разгледано и подкрепено от Постоянната комисия по комунални дейности, транспорт и безопасност на движението и от Комисията по законност обществен ред и сигурност. И сега влиза за гласуване в зала.
Така за пореден път общинските съветници ще застанат на страната на фирмите за таксиметров превоз, а не на страната на гражданите, приемайки решение, лишено от всякаква икономическа логика. Кому е нужно да има фиксирани минимални цени?    

Всеки търговец има право да определя по колко да продава предлаганите от него стоки или услуги, така че в момента фирмите могат да вдигнат цената до тавана от 1.29 лева. Но не го правят, защото между тях, въпреки тесните рамки, все пак има някаква конкуренция. Затова тези, които са по-неконкурентни, искат да се вдигнат цените на всички. Ако утре се появи таксиметрова фирма, което може да излезе на сметка ако взема да речем по 0.90 лева на километър, тя не може да го направи, ще трябва да иска поне 1.05 лв. Ползата за сега опериращите на русенския пазар фирми от повишените минимални цени е ясна. Тяхното обяснение би могло да бъде, че са антидъмпингова политика. За гражданите обаче те означават по-слаба конкуренция, което води до по-скъпа услуга, без това задължително да е обвързано с качеството.
Наистина Общинският съвет е задължен да определя всяка година минимални и максимални цени за таксиметровия превоз. Това задължение е записано в закон, приет преди години от парламента с лобирането на столични таксиметрови фирми. Определянето на максимални цени наистина има смисъл, доколкото отрязва възможността да попаднеш на такси с баснословно висока тарифа, каквито случаи имаше преди години. И таванът вероятно трябва да се повиши, защото и разходите на таксиметровите шофьори растат с инфлацията. Но за повишение на минималната цена, забраняваща да се продава по-евтино, логика няма.