Магистрати от Окръжния съд в Търговище ще посещават класните стаи, за да обучават ученици по образователната програма „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Образователната програма на съда за тази учебна година започна с лекция на младши съдия Борис Царчински във Второ СУ „Проф. Никола Маринов“, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.
В час по гражданско образование пред ХII „Б“ клас младши съдия Царчински говори за „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Независимост на съдебната власт“. В самото начало магистратът акцентира, че според чл. 8 от основния закон на Република България – Конституцията, държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна. След кратък исторически преглед на възникването на трите власти от Монтескьо до наши дни, той очерта институциите, представляващи тези три власти, и тези, които остават извън тях – Конституционният съд, президентът и Висшият съдебен съвет (ВСС).
Младши съдия Царчински разказа на дванадесетокласниците за правомощията на Народното събрание като законодателен орган, що е кворум, мнозинство – обикновено и квалифицирано. Специално внимание обърна на това как се приемат закони и правото на президента на вето, обнародването на приетите актове в "Държавен вестник". Лекторът говори още за изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет (МС), за парламентарния контрол като форма на проверка на МС от Народното събрание, за ВСС, като конституционно закрепен орган, неговия състав и структура.
След часа желаещи да кандидатстват в специалността „Право“ останаха за кратък разговор при магистрата. На учениците бяха раздадени образователни материали за органите на съдебна власт – съд, прокуратура, следствие, предоставени по програмата от Висшия съдебен съвет. 
Както БТА съобщи, програмата се реализира от 2014 г. и само за втория срок на изминалата учебна година Окръжният съд в Търговище има проведени четиринадесет лекторски часа в Първо СУ „Св. Седмочисленици“ и Второ СУ „Проф. Никола Маринов“.  
За активното им участие като лектори в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ в началото на ноември  с отличието „Служебна благодарност и грамота“ съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поощри шестима магистрати от Окръжния съд в Търговище и Районния съд в Попово. Сред тях е и младши съдия Борис Царчински.