Борбата с ксенофобията е във фокуса на семинар на Държавния културен институт, насочен към млади лидери на общественото мнение. Събитието е част от инициативата „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“, съобщават организаторите.
Семинарът „Посланици на инициативата“ включва няколко дискусионни панела. На тях ще бъдат представени целите на кампанията, ще бъде обсъдено и изготвянето на Национален план за противодействие на прояви на ксенофобия и опазване на еврейското наследство. Акцент в програмата са уроците от събитията от 40-те години и противопоставянето на плановете за депортация на българските евреи, дискриминационните мерки срещу тях. 
„Те са важни и днес, когато се сблъскваме с банализирането на прояви на език на омразата, не само в анонимните пространства на социалните мрежи, но и в публичната среда“, пишат от Държавния културен институт. По думите им в рамките на семинара ще бъдат търсени и примери за това какъв актив за обществото е опазването на еврейското културно наследство. 
Форумът е насочен към млади професионалисти с лидерски потенциал и с интерес към развитието на комуникационни умения. На семинара ще се проучва и възможността те да станат „посланици на инициативата“ и да са ангажирани в последващи дебати с младежка аудитория.
Събитието е в навечерието на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, която ще бъде отбелязана през месец март 2023 г. / ГН