Първото в историята Европейско първенство по бейзбол 5 за юноши и девойки до 17 години ще се състои в София тази седмица. 
След две успешни домакинства на балкански шампионати в уличната версия на най-обичаната американска игра (първите регионални надпревари по Б5 в света), България получи правото да организира и дебютния шампионат на Стария континент, който е и квалификация за Световното първенство и за Младежките олимпийски игри в Дакар 2026.
На шампионата в столицата от 16 до 19 ноември ще вземат участие 14 държави - Белгия, България, Германия, Гърция, Израел, Италия, Латвия, Литва, Молдова, Нидерландия, Румъния, Турция, Франция и Чехия. Следвайки мотото на Б5 - "Играй навсякъде" (#playeverywhere), мачовете от първенството ще се проведат на две игрища, изградени в зала "София" в Борисовата градина - един от домовете на българския тенис.  Входът за публика е свободен.
Церемонията по откриване на Евро 2022 по бейзбол 5 ще се състои на 16 ноември  от 10:00 часа, а веднага след това започва мача България - Франция. Финалът е насрочен за 19 ноември от 14:00 часа, а церемонията по закриване на шампионата ще се проведе непосредствено след края на мача за титлата.