Във военното формирование в Бургас се състоя военен ритуал за приемане и сдаване на длъжността "Командир на Военноморска база Бургас”. Капитан първи ранг Петър Петров, досега началник на отдел "Бойна готовност и мобилизационно развръщане" в дирекция "Операции и подготовка" на Щаба на отбраната, прие длъжността от капитан първи ранг Дарин Попов. Информацията е от пресцентъра на Военноморските сили.
На ритуала присъстваха командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, командири на военни формирования от гарнизон Бургас, представители на държавната и местна власт, военнослужещи и цивилни служители от военни формирования и др.
В словото си контраадмирал Михайлов благодари на капитан първи ранг Попов за всички постигнати успехи, в които са вложени неговите лични и професионални умения, за компетентността и всеотдайността при изпълнение на служебните задължения през дългогодишната му служба в редиците на Военноморските сили.
Той изказа своята увереност, че преминавайки в резерва, капитан първи ранг Попов ще остане съпричастен и дълбоко свързан с морала и достойнството на военноморската служба.
Капитан първи ранг Дарин Попов беше награден с карабина от началника на отбраната и с адмиралтейска грамота и предметна награда  от командира на Военноморските сили.
Капитан пъри ранг Дарин Попов е завършил Висшето военноморско училище във Варна, Военната академия "Георги Сава Раковски" и Военноморския колеж на САЩ в Ню Порт. Преминал е през всички командни длъжности – от командир на щурманска бойна част на ракетен катер до командир на Военноморска база Бургас.