"Контролът по пътищата трябва да бъде засилен. По селата няма полицейско присъствие. Ако има инцидент в нашето село, ние трябва да се обадим на спешния телефон 112 и тогава да дойде полицай. Ние няма как да залавяме пияни или дрогирани зад волана“, каза кметът на село Бузовград Мая Берова по време на организиран протест в центъра на селото.
Причината за недоволството е тежък пътен инцидент, при който пострада тежко 14-годишно дете, а целта е постигане на "спешни промени в Наказателния кодекс и за по-сурови наказания за убийците и нарушителите на пътя, за да бъдат спасени човешки животи".
"Ще направим подписка за изграждане на "легнали полицаи". Това е в правомощията на Комисията по безопасност към община Казанлък“, каза още Берова. От думите ѝ стана известно, че ще настоява за поставяне на 11 изкуствени неравности на всички места, където има засилено движение - край училището, детската градина, магазина.
Както БТА писа, инцидентът стана в петъчната вечер около 17:30 часа. 14-годишен велосипедист пострада, след като беше ударен от лек автомобил. Велосипедистът е откаран в болнично заведение в тежко състояние, а водачът на автомобила е напуснал местопроизшествието и се е укрил. В резултат на незабавните оперативно-издирвателни действия на полицейските служители e установен водачът - 57-годишен мъж, както и лекия автомобил, посочват от дирекцията. Мъжът е тестван с технически средства за употреба на алкохол и наркотични вещества, отчетен е резултат над 1,2 промила и наличие на наркотично вещество.
Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов каза, че в рамките на днешния ден ще бъде продължено събирането на доказателства. „Обвиняемият за тежката катастрофа е заловен и е привлечен към наказателна отговорност в качеството му. В момента е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа, предстои утре да бъде внесено искане от наблюдаващия прокурор за вземане на постоянна мярка "задържане под стража", каза още Атанасов.