Детето, което пострада тежко в пътен инцидент в казанлъшкото село Бузовград, е стояло статично. Това заяви на брифинг окръжният прокурор Дичо Атанасов. Той допълни, че към момента няма събрани доказателства детето да е изскочило внезапно на пътя. "Мястото на удара е извън пътното платно около банкета. Детето не се е движило, а е било статично“, обясни още Атанасов. От думите му стана известно, че се предполага, че водачът е изгубил управление над автомобила и е напуснал пътното платно, като се е отклонил и е ударил 14-годишното дете.
Окръжният прокурор допълни, че в рамките на днешния ден ще бъде продължено събирането на доказателства. „Обвиняемият за тежката катастрофа е заловен и е привлечен към наказателна отговорност в качеството му. В момента е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа, предстои утре да бъде внесено искане от наблюдаващия прокурор за вземане на постоянна мярка "задържане под стража", каза още Атанасов.
В този час жители на селото се събират на протест. Те настояват за справедливост и изграждане на легнали полицаи в населеното място.
"Войната по пътищата продължава. Наложително е да бъдат извършени законодателни промени в тази посока", категоричен е окръжният прокурор на Стара Загора. Той посочи, че през днешния ден прокуратурата ще разпореди общонадзорна проверка, която ще бъде съобразена с исканията на живущите в село Бузовград. Тя ще има за цел да установи каква е организацията на движението в селото. "Съгласно изводите от нея, ще бъдат дадени задължителни разпореждания на компетентните органи за създаване на нова организация и подобряване на така създадената, с оглед безопасност на движението", уточни още той.
Както БТА писа, инцидентът стана в петъчната вечер около 17:30 часа. 14-годишен велосипедист пострада, след като беше ударен от лек автомобил. Велосипедистът е откаран в болнично заведение в тежко състояние, а водачът на автомобила е напуснал местопроизшествието и се е укрил. В резултат на незабавните оперативно-издирвателни действия на полицейските служители e установен водачът - 57-годишен мъж, както и лекия автомобил, посочват от дирекцията. Мъжът е тестван с технически средства за употреба на алкохол и наркотични вещества, отчетен е резултат над 1,2 промила и наличие на наркотично вещество.