На мечтата си да види Южния кръст посвещава книга журналистът и пътешественик Симеон Идакиев. Томът ще бъде представен на 23 ноември в бар и галерия „Каре-арте“, съобщава авторът.
„Мечта по Южния кръст“ представя 15 пътеписа. „Години наред мечтаех да зърна Южния кръст, а когато това се случи забравих да вдигна глава към небето. Нима мечтата губи сила, когато я постигнеш? Не знам, но съм сигурен, че тя може да се роди тук, под родното небе и да те дърпа към далечни страни, за да срещнеш себе си при срещата с непознатото“, казва Идакиев.
На премиерата ще бъде представен и скулпторът Диан Димов, автор на два портрета на журналиста. Те са от алуминий и бронз и ще могат да бъдат видени за първи път от публика в рамките на събитието. Идеята за портретите се ражда по време на пътуване по програма за културен обмен с Китай и срещата на Димов с автора. 
Симеон Идакиев е журналист, дългогодишен продуцент и водещ на предаването „Атлас“ на БНТ. Създател е на близо 500 филма, заснети в над 120 страни. Автор е на над десет книги, сред които са още „Омагьосаните острови“ и „От Олимп до Тибет“. От 2014 г. e член на Кралското географско дружество на Великобритания.
Диан Димов е роден през 1980 г. в Шумен. През 2012 г. завършва Националната художествена академия, в специалност скулптура, където учи при проф. Емил Попов и проф. Крум Дамянов. / ГН