Оставка няма да подам, тъй като считам, че не само не съм нарушил нищо, дори сме постигнали страхотни резултати за по-малко от три месеца време, в което управляваме. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „Тази сутрин“ на бТВ.
Ние сме експертен кабинет, не политически, партиите си правят тяхна политика. В сектор енергетика мога да заявя, че постигнахме резултати. "Виждате и с интерконектора – само погледнете уважението – при пускането на интерконектора докарахме главите на всички съседни държави, министри на енергетиката, Урсула фон дер Лайен, комисарката по енергетика", коментира Христов.
По думите му при встъпването на служебното правителство интерконекторът е бил „толкова изостанал, че нямаше да бъде завършен сигурно и след една година“.
Служебният министър заяви, че в момента вървят проверки от различни институции, включително прокуратура, ДАНС и други за доставките на природен газ.
Влизайки в министерството, заварвайки хаоса, липсата на договори, високите цени и инфлацията, която предизвикваше това, ние се фокусирахме върху смяна на ръководството на „Булгаргаз“ и предприехме  друга стратегия. В рамките на това ние виждахме нередностите и как са сключвани договори в нарушения на Закона за енергетиката, така че това няма как да ни убегне, коментира министърът. Вчера той беше разпитан в Националната следствена служба в качеството му на свидетел по повод проверка на прокуратурата за действия, свързани със спирането на доставките от „Газпромекспорт“ и последващите действия за покупки на газ от алтернативни източници в периода април-август.
Христов добави, че министерството ще съдейства изцяло на разследващите органи. По думите му в периода април-август е купуван природен газ по-скъп с 30 %, ако се вземе за база договорът с „Газпром Експорт“. Той посочи, че документите са подписвани от „Булгаргаз“, но има инструкции от Министерството на енергетиката за това как да бъде спрян договорът с „Газпром Експорт“ .
Има инструкции от министерството към „Булгаргаз“ да не предприемат мерки и да не приемат предложената нова схема на плащане, с което де факто предизвикват спирането на доставките, каза служебният министър. Той добави, че всички останали европейски държави са продължили да плащат по новата схема и продължават да го правят. България е може би единствената държава, която не го направи, коментира още той.
Русия по много причини не е партньор, на който може да се разчита. Нашата идея беше не да продължим да търгуваме с Русия, а да си вземем договорените количества и да стабилизираме пазара в България за тази година. Ние отворихме абсолютно всички опции, някои се случиха, някои не, но благодарение на това, успяхме да достигнем тази ниска цена, която е сега, добави Христов.
Той посочи, че действията на предходния кабинет са довели до тотална криза в енергетиката. Ние август месец заварихме пълен хаос – никакви договори за доставки на газ, интерконекторът с Гърция беше тотално изоставен, каза Росен Христов. Според него основната вина е в предишното ръководство на Министерството на енергетиката.