Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково санкционира с актове общините Хасково, Кърджали и Харманли. Причината са установени нарушения, свързани с опазването на водите от замърсяване. Това съобщиха от екоинспекцията в отчет за дейността ѝ през месец октомври т. г. Актове спрямо органи на местната власт са издадени и за нерегламентирано изхвърляне на неопасни отпадъци на неразрешени за целта места. Те са на общините Кърджали, Момчилград, Крумовград, Кирково, Ардино и Ивайловград.
През месеца инспекторите на институцията са извършили 115 проверки, от които 78 планови и 37 извънредни. При проверките са дадени 40 предписания за отстраняване на установени нарушения или за изпълнение на екологични изисквания. В резултат на осъществения контрол през месеца са почистени девет нерегламентирани сметища.
Глоби на общини от страна на РИОСВ-Хасково за различни нарушения на екозаконодателството в областите Хасково и Кърджали има почти всеки месец. През септември община Джебел бе санкционирана за нерегламентирано изхвърляне на неопасни отпадъци. През юли актове получиха община Хасково- за неразчистена след предписание автоморга, и община Симеоновград - за непочистено сметище.