С наближаването на края на годината идва и времето за равносметка на стореното, за успехите и неуспехите, за бъдещите планове и предизвикателства. Като ръководител на Симфониета - Видин мога уверено да кажа, че изпращаме една добра година. Година, в която успяхме да върнем публиката в концертните зали, след тежките месеци на изолация по време на пандемията. Във всяка една работа, включително и в нашата има винаги предизвикателства, разказа за БТА Мирослав Кръстев. За радост, заедно с колегите от оркестъра успяваме да се справим с тях. Може би, защото аз също съм музикант и разбирам техните нагласи и проблеми. 
Едно от предизвикателствата през тази творческа година бе свързано с жанровото разнообразие на програмите, които предлагаме на нашата публика. Стремим се да поддържаме баланс между популярните програми и класическите. Популярните програми – тук включвам поп, рок и други музикални жанрове, ни осигуряват по-големи приходи, за да можем да си позволим да предлагаме и чисто класически програми, насочени към ценители, които са една по-ограничена аудитория, допълни ръководителят на Симфониета - Видин. 
Затова й често в рамките на тези популярни програми на видинска сцена гостуват известни имена на българската музика. Работим по различни проекти, които ще представляват интерес за публиката в следващите два месеца, допълни той. На 1 декември ще представим съвместен проект с Плевенската филхармония – „Светът на киното в музика“, с участието на Хилда Казасян, Борислав Йоцов, Христо Йоцов, Теодосий Спасов и други известни български изпълнители. 
Четири концертни изяви има Симфониетата през ноември в зала "Филхармония" във Видин.  В програмата за 11 ноември, петък, е класическа: Менделсон – Увертюра „Фингалова пещера“; Шуберт – Симфония №4 „Трагична“; Бетовен – Симфония №7. Диригент ще бъде Гадиел Домбраунър от Израел.
На 17 ноември ще представим съвместен проект с Милица Гладнишка, диригент ще е Левон Манукян. Публиката ще има възможност да чуе шедьоври на американската и европейската музика. На 24 ноември на видинска сцена ще гостува голямата българска цигуларка Йова Миланова. Програмата се казва „Есенни багри“, диригент е маестро Петър Димитров. Публиката ще чуе Чайковски – Концерт за цигулка и Симфония №6. На 30 ноември е първият от поредицата три концерта с класическа програма, с гост-диригент Ричард Хадлунд.
В началото на 2023 година ще бъде представен съвместният проект с Руслан Мъйнов – „Любими италиански песни“. Предстои да проведем разговор с Александър Сано – надявам се да приеме нашето предложение и да реализираме съвместен проект. Имаме проект с Ненчо Балабанов, но заради неговата голяма натовареност все още не можем да го представим, но надявам се в бъдеще да се случи, казва Мирослав Кръстев.
Симфониета - Видин планира да работи с Йорданка Христова, Орлин Горанов, както и с други български популярни изпълнители. В новите творчески планове е планирана копродукция с Великотърновския музикален театър. Очаква се гостуване и на Ангелина Абаджиева – една от нашите известни цигуларки. Отново участие ще има и Ангел Станков.
Имаме покани за гостувания от много градове. След Нова година, по традиция оркестърът почива през януари, но за февруари имаме покани от Козлодуй, Ловеч, Монтана. Мога да добавя към този списък и Белоградчик, Свищов. Нашият оркестър, с програмите, които представяме, е добре приет в различни градове, споделя още ръководителят на Симфониета - Видин. 
От години, с известно прекъсване в периода на пандемията, във Видин се организира Международна музикална академия с инструменталисти, солисти и диригенти от цял свят. През следващата година ще бъде възобновена тази традиция, като академията ще се проведе от 24 юли до 5 август. 
Последните две години във Видин бяха организирани Летни музикални празници, които Симфониета – Видин реализира съвместно с Общината и с професор Иванка Нинова, която е родом от Видин и Почетен гражданин на Видин. Тази традиция ще бъде продължена. Предвижда се също през 2023 година да се проведат Летните музикални празници, но вече с по-голяма продължителност – в рамките на четири дни. Такава била идеята от самото начало – постепенно да се разширява обхватът, за да се превърне събитието в един истински музикален фестивал.
В програмата през 2023 г. на фестивала, който се предвижда да се проведе от 6 до 9 юли, ще бъдат представени операта „Сивилският Бръснар“, оперетата „Веселата вдовица“, Бароков концерт. Финалът е запазен за оперна гала с популярни арии. Идеята е  „Сивилският бръснар“ и „Веселата вдовица“ да реализираме в копродукция с някой от оперните театри в страната. През тази година по обективни причини не успяхме да осъществим този замисъл, затова спектаклите в програмата на второто издание на Летните музикални празници бяха концертни изпълнения на операта „Трубадур“ и на оперетата „Царицата на чардаша“. За 2023 г. със сигурност ще си партнираме с някой от оперните театри и по този начин фестивалът ще стане много по-впечатляващ, допълни Кръстев.
През последните месеци сме свидетели на доста сериозно подмладяване на симфоничния ни оркестър, което дава един друг облик на видинската Симфониета, казва още той.
Последно към оркестъра се присъединява музикант от Грузия – той е първа цигулка, завършил е Московската академия и вече участва в първия си концерт с видинския оркестър. Наскоро е назначен на първи обой и на втори цигулки музиканти от София. В средата на ноември от Гърция пристига изпълнител, който ще се присъедини към виоловата група. Също така от Букурещ се очаква да дойде музикантка – втора флейта, а от Украйна – втори тромпет.
От Албания ще пристигне друг колега – втора флейта. Чакаме и музикантка от Китай, която живее в Белгия, където й предстои да завърши своята магистратура. Това са млади хора, които виждат в Симфониета – Видин възможност да работят с професионален симфоничен оркестър и да натрупат ценен опит. Музиката е това, което ги води във Видин. Радвам се, че толкова много млади хора се присъединяват към Симфониета , тъй като самият облик на оркестъра се промени. Младите хора носят съвсем друга енергия и е изключително приятно е да се работи с тях, каза още Мирослав Кръстев.