САЩ и Индия са естествени съюзници, които могат да покажат на останалия свят какво могат да осигурят демокрациите на своите граждани, въпреки нестабилността и войната, заяви Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ, предаде Ройтерс.
Йелън, в реч, в която изтъкна усилията на администрацията на Байдън за задълбочаване на икономическите връзки с Индия, заяви, че както глобалната икономика, така и демократичната идея се намират в точки на пречупване.
Тя каза това в изследователския център на Майкрософт в покрайнините на Делхи в момент, когато контролът върху Конгреса на САЩ все още не е решен след междинните избори, посочва Ройтерс.
"САЩ и Индия са "естествени съюзници", по думите на бившия индийски министър-председател", каза Йелън, като добави, че и двете страни са водили сходни битки за независимост, за да постигнат "свобода и достойнство."
"Хората по света ни гледат и питат: може ли демокрациите да посрещнат икономическите нужди на своите граждани? Могат ли те да се изправят срещу тези, които ги тормозят,  и да си сътрудничат по най-трудно решимите глобални проблеми?", каза тя.
Като двете най-големи демокрации, Индия и САЩ могат да отговорят на  скептиците, като предприемат действия през следващата година и след това, които биха могли да "демонстрират способността на нашите демокрации да постигнат резултати за нашите хора. Убедена съм, че ние ще успеем."