Словакия засили натиска си върху Чехия да облекчи граничния контрол, който страната прилага от седмици, за да се справи с нарастването на броя на мигрантите, предимно от Сирия, които се насочват към Германия и Западна Европа, съобщи Ройтерс.
Контролът повиши напрежението между съюзниците, като словашкият министър-председател Едуард Хегер оспори използването му, а тази вечер той се отправи към Прага, за да търси решение с чешкия си колега Петър Фиала.
Контролът на входните пунктове по 252-километровата чешко-словашка граница, цели спиране на мигрантите, които се придвижват пеша или преминават незаконно с превозни средства, но затрудни също така и трафика на камионите. Това пък предизвика многочасови закъснения и недоволството на словашките шофьори на камиони.
Словакия твърди, че контролът нарушава принципите на безвизовата Шенгенска зона на ЕС, от която са част и двете държави. Чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракусан заяви в сряда, че не очаква незабавното прекратяване на мерките, тъй като те работят.
ЕС призна, че временният чешки контрол се дължи на "незаконната миграция, дейността на организирани групи трафиканти".
Този месец словашкото правителство разположи лагер с 16 палатки в граничния град Кути, за да контролира потока от мигранти, които биват спирани на границата.
"Искам да отида в Германия, защото баща ми и семейството ми са там", казва 24-годишният Халид, в лагера, след като е бил спрян от чешкия контрол, след вече шестседмично пътуване от Сирия. "Просто искам да отида в Германия, за да работя. Нямам пари."
Чешкото правителство въведе проверките на 29 септември, след като отбеляза 12-кратно увеличение на броя на задържаните нелегални мигранти досега през 2022 г.  Чешката полиция заяви в понеделник, че е установила 8840 случая на незаконна миграция и е върнала 2841 души в Словакия.
Мнозинството мигранти са сирийци, които се насочват главно към Германия, твърдят властите. Словашкото министерство на вътрешните работи заяви, че гражданската война в Сирия затруднява експулсирането им.
Около 200 души са пристигнали в лагера по-рано тази седмица, като повечето от тях остават два-три дни.
"Опитваме се да създадем координиран център тук, където хората да останат за момент и след това да продължат нататък", заяви на брифинг в лагера Михаела Канова от кризисния отдел на словашкото вътрешно министерство.
В понеделник камионите проведоха кратка блокада на границата през нощта, преди да получат обещания от властите, че ситуацията ще бъде облекчена.
Словаците се стремят също така да помогнат за укрепването на външната шенгенска граница между Унгария, която е член на ЕС, и Сърбия, която не е. Много мигранти преминават в ЕС през тази граница, преди да преминат през Словакия и да продължат към Чешката република.