Ролята на Европа е да създаде средата, за да може добрите идеи, с помощта на средствата и желанието, да се реализират. Това каза Стефан Добрев, член на Управителния съвет (УС) на Европейския институт за иновации и технологии по време на събитието "Иновации и предприемачество - 20 години по-късно", което се провежда в Представителството на Европейската комисия в България по повод Европейския ден на предприемача.
Според Добрев средата в Европа може би е най-голямата "екосисема" за предприемачество, която някъде съществува. Той даде за пример, че има над 5000 различни компании, над 3200 участващи партньори, над 17000 работни места, както и над 1600 нови продукти, създадени през последните 10 години. "С тази мощност почти никой не може да се мери", изтъкна експертът.
Добрев уточни, че това се постига чрез т.нар. "триъгълник". Единият ъгъл е бизнесът, другият са университетите, а третият ъгъл са научно-изследователските центрове. В средата на всичко това е предприемачеството. Ролята на Европейския институт за иновации и технологии е да създаде този триъгълник във всички възможни измерения, теми и среди.
За това се прилагат три основни принципи, посочи Добрев. Първият е, че винаги се изисква сътрудничество. Вторият елемент е една "форма на свобода" за самоорганизация. Третият принцип е, че европейските средства са около 25 процента, докато всичко останало трябва да се допринесе, защото по този начин всеки има интерес да се постигнат крайните резултати.
Образованието се подпомага, но такова, което е над университетското висше образование, допълни Добрев. Става дума за научно изследване – разработване на нови технологии. Резултатът от всичко това е, че най-вече става дума за нов бизнес – стартъп. Във всеки един проект се очаква да участват партньори от академичната среда и от бизнеса.