Перспективите пред българския туризъм през тази зима ще бъдат обсъдени на форум "БГ ТУРИЗЪМ - ЗИМА 2022/2023" в Банско, който започва от 10:00 ч. днес в Тържествената зала на Народно читалище "Никола Вапцаров" в града.
Дискусията е организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Това е второто издание от инициативата на БТА за форуми, които ще се провеждат два пъти всяка година в началото на летния и зимния туристически сезони за обсъждане на посланията при представянето на туризма в България през предстоящия сезон с представители на държавни и общински институции, туристическия бизнес, неправителствени организации, учени и експерти.
Поканени за участие са служебният министър на туризма Илин Димитров, заместник-председателят на Комисията по туризъм Христо Проданов, представители на местната власт, ръководители на организации в туристическия бизнес и планински курортни комплекси, образователни институции в областта на туризма, представители на националните електронни медии.
В средата на октомври министър Димитров изрази очакване предстоящият зимен сезон да е по-добър от предишния, който по думите му беше рекорден. Той допълни, че очакванията са на база на първоначалните данни за записвания, които са много добри. Записванията вървят много добре, надявам се да няма резки завои в геополитическата ситуация и да имаме хубав сезон, посочи Димитров. По думите му страната ни има ръст на редица пазари, част от тях са Великобритания и Израел, където си възстановяваме позициите много добре.
Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов каза в интервю за БТА в края на миналия месец, че туристическият бранш очаква този зимен сезон да се доближи до нивата на една от най-добрите години за туризма в България - 2019 г.. Той напомни, че през зимния сезон в годините 2018/2019 около 1,6-1,65 млн. са били чуждестранните посетители в периода от средата на декември до средата на април. Експертът уточни, че това не са само туристи, избрали да почиват в зимните ни курорти, а и такива, които са предпочели страната ни заради балнео, спа, културен, винен и медицински туризъм или са имали бизнес пътувания до България. Това означава, че средно около 450 000-550 000 чужденци са пристигали месечно в страната през тези три месеца, отбеляза Драганов. Директорът на Института за анализи и оценки в туризма прогнозира, че за този зимен сезон се очаква България до голяма степен да се приближи до нивата на 2019 г., което означава да достигнем и надминем бройката 400 000 или общо над 1,2 млн. посещения за периода декември - 22 март. Най-много гости тази зима в България се очакват от съседните ни страни - Румъния, Гърция, Турция, Република Северна Македония, Сърбия. От Великобритания се очаква посещенията да са над 23 000. Традиционен е интересът към зимната почивка в България и от страните от Централна Европа, скандинавските държави, Турция и Израел, коментира експертът в интервюто си за БТА.
По думите му записванията за предстоящия сезон вървят много добре, когато става въпрос за пазар Великобритания и за други пазари, свързани с чартърни полети, което означава възстановяване на тези програми, спрени през 2021 г. 
Очакваме интензивен поток от страна на българските пътувания с цел туризъм, като около Коледа и Нова година те ще са близо 530 000, от които около 60 000 ще са в чужбина. Всеки уикенд се очаква да има по 110 000 пътувания на българите в страната тази зима към ски курортите и към балнео и спа дестинациите на България, допълни експертът.