Проектни предложения, предлагащи иновативни решения за подобряване на сигурността на морската инфраструктура и транспорт, ще финансира програмата за научни изследвания "Хоризонт Европа" 2021-2027 г. Предвиденият ресурс е в размер на 6 000 000 евро, съобщават за БТА от Областния информационен център-Варна. 
Основната цел е да се засили сигурността на морските пристанища, както и да се намерят модерни решения за предотвратяване на незаконни дейности в тях, включително в подводното морско пространство. Нерегламентираните действия в морската област се увеличават и стават все по-сложни. Престъпните организации, например, търсят начини да укриват наркотични товари под водната повърхност на големи и средни плавателни съдове. Необходимо е да се разработят способи за откриване и реагиране срещу заплахи под повърхността на морето, каквито са и терористичните атаки срещу кораби или пристанищна инфраструктура. 
Изследователската дейност по проектите ще допринесе и за прилагането на Европейската система за наблюдение на границите (EUROSUR) и разработването на инструменти и методи за интегрираното им управление. Тя ще позволи и по-добра сигурност на морските граници на ЕС, транспорта и бреговата охрана. Трябва да бъдат обхванати превенцията, готовността и реакцията на очаквани и неочаквани събития, включително антропогенни и природни бедствия, аварии, изменение на климата, както и заплахи като тероризъм и пиратство, кибер, хибридни и химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи. Програмата на ЕС за научни изследвания в областта на морската сигурност определя в това отношение конкретни области, които трябва да бъдат разгледани, включително киберсигурност, оперативна съвместимост и споделяне на информация, автономни системи, мрежови и комуникационни системи и многоцелеви платформи. Област на изследване може да бъде и иновативната и по-ефективна сигурност на морския пътнически транспорт.
Що се отнася до сигурността при движението на стоки през външните граници, изследванията трябва да бъдат насочени към изискванията, определени от Европейската комисия и митническите органи на ЕС, и следва да допринесат за възможностите за разкриване на незаконни дейности както на външните гранично-пропускателни пунктове, така и по веригата на доставки. Международната контрабанда има потенциала да се увеличи през следващите години и може да бъде улеснена от киберпрестъпността.
За да бъдат открити заплахите и опасностите в потока от стоки (химически, биологични, ядрени, радиологични и експлозивни материали, наркотици, огнестрелни оръжия, пари, отпадъци, трафикирана дива природа, културни ценности и др.), често се налага употребата на различни сензори и технологии. Затова митниците се нуждаят от иновации, за да гарантират сигурност, без в същото време да възпрепятстват търговските потоци. Резултатите от научните изследвания ще допринесат за укрепване на управлението на митническия риск и ефективния контрол. Ще се търсят възможности за откриване на заплахи в пощенските потоци, автоматизиран контрол за избягване необходимостта от отваряне или спиране на контейнери, пакети, багаж или товари.
Поканата ще бъде отворена за кандидатстване до 23.11.2022 г.