Изключително успешно приключи поредният етап от разкопките в района на Новград. Проучванията се провеждат по българо-германски проект от 2018 година. Всяка година в началото на пролетта и в края на есента в местността Таш баир се събират български и немски археолози. В екипа, който проучва археологически обекти в района, където река Янтра се влива в Дунав, се включват учени от Националния археологически институт на БАН и експерти от университета в германския град Тюбинген. Проектът се финансира основно от Германската изследователска фондация.
„През тази година проучванията ни бяха съсредоточени на три различни обекта. Първият е разположен на голяма площ по южния склон на Таш баир. В началото археолозите разкопаха пещи от ранното Средновековие и складова сграда от същия период /8-10 век/. След това достигнаха до много структури от късния неолит и ранния халколит, които представляват големи вкопавания /ями/. Изключително сме впечатлени от големия брой керамични находки, някои от които притежават украса“, разказва проф. Свен Конрад, ръководител на немската група. 
По време на проучванията археолозите се натъкнаха на  т. нар. рондел. Това е пръстеновидна система, която се състои от два концентрични рова с външен диаметър от около 200 метра. Тези структури са построени предимно през Средната бронзова епоха /2000 г. пр. Хр./ и вероятно са били предназначени за ритуални действия. Поредните разкопки бяха насочени към проучването на дълбоките ровове В по-късните периоди - през Късната бронзова епоха и Късната желязна епоха, рововете по всяка вероятно са били използвани като укрепления. Във вътрешното пространство беше проучено полувкопано жилище и голяма яма от 5 век, което показва използването на обекта като място за убежище /рефугиум/ през Късната античност. Проучванията на това място бяха ръководени от д-р Таня Христова. Дейностите получиха финансиране по проект към Министерството на културата. 
„И тази година проучванията на Таш баир допринесоха за обогатяване на информацията за тази забележителна концентрация от селища и укрепления. Районът е разположен на стратегически важно място, което в миналото е играло ролята и на важен транспортен възел. Резултатите допринасят за по-задълбоченото разбиране на процесите, свързани с обитаването на района през различните епохи“, допълва  проф. Конрад.
Направените проучвания сочат, че първоначално районът е имал директен достъп до река Янтра. С течение на годините коритото на реката се премества на изток. Вероятно това заедно с падането на Първото българско царство са част от причините, допринесли за преустановяване на заселването на Таш баир. Новият селищен център се развива от другата страна на устието на Янтра в района на днешното село Новград. 
Ръководителите на археологическите проучвания предвиждат разкопките в района на Таш баир да продължат през пролетта като основно ще бъде проучен още един обект.