Курсове по български език за украински деца и младежи организира русенското сдружение „Теосис“, съобщиха от непраителствената организация, която работи от 2015 година с благословението на Русенския митрополит Наум. От сдружението очакват в тази инициатива да се включат момичета и момчета на възраст от 16 до 35 години, които след завършването на езиковия курс ще получат национален сертификат. Успоредно с познанията  по български език младежите могат да усвоят и умения, свързани с графичен дизайн, бизнес и предприемачество и кариерна ориентация. Този проект осъществяваме благодарение на финансиране от фондация „Because“ на „Лидл България“, обясниха за „Утро“ организаторите. 
Те припомниха, че вече втора година в „Теосис“ работят по проект, подкрепен от Община Русе и благословен от владиката Наум. Сдружението организира разнообразни артистични, интересни и полезни занимания за деца на ученическа възраст от 6 до 8 клас. През учебно време това са различни тематични работилнички, а в почивните дни и през ваканциите - игри на открито, опознаване на природата и летни лагери. Около сто русенски деца вече са участвали в такива лагери в Бачковския и Троянския манастири, където са се учили да месят хляб, да разпознават билки и дървета, ориентирали са се по слънцето и природните знаци за посоките на света и климатичните явления, рисували са своите впечатления. Сдружението обучава децата и на изкуството на дебата, помага им да правят своите първи презентации, въвежда ги в сложната материя на финансовата грамотност. Успоредно с това се организират излети с наблюдения на птици и опознавателни кратки разходки около Русе.  
Този наш проект продължава и тази година, очакваме и нови деца да се включат в интересните събития, които организираме, казаха от сдружението. И допълниха, че ще се радват, ако украински деца-бежанци, намерили спокойствие и подслон заедно с родителите си в Русе, също се включат в смислените и забавни дейности. Така ще им помогнем по-бързо да се адаптират и да преодолеят стреса от войната, убедени са от „Теосис“. За повече информация и за записване от сдружението предоставят телефон и електронен адрес: 088 986 9301; [email protected].