Стотици хора се поклониха пред тленните останки на убития на 7 ноември граничен полицай Петър Бъчваров. В храм "Св. Димитрий" в Елхово присъства цялото професионално и политическо ръководство на Министерството на вътрешните работи (МВР), колеги и близки на загиналия. Посмъртно 32-годишният Бъчваров беше награден с почетен знак на МВР. Днес в Елхово е обявен ден на траур, в памет на младши инспектор Бъчваров националното знаме на всички общински сгради е свалено наполовина. 
Петър Димитров Бъчваров е роден на 3 октомври 1990 г. в Ямбол. Средното си образование завършва в Елхово през 2009 г., продължава образованието си в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Младши инспектор Бъчваров е постъпил на работа в системата на МВР през декември 2013 година. Преминал е през длъжностите полицай и старши полицай в група „Охрана на държавната граница“  към Гранично полицейско управление –Елхово към Регионална дирекция „Гранична полиция“. 
Той беше прострелян в понеделник вечерта край българо-турската граница, в района на село Голям Дервент. Заедно със свой колега – военнослужещ, се натъкват на пробив в оградата на границата. При огледа полицейският служител е ранен смъртоносно от куршум, изстрелян от посока Турция. По случая са задържани двама турски граждани от турските власти. 
Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви пред журналисти в Елхово, че са ясни мотивите на задържаните. Разследването е напреднало и много скоро ще имаме отговори на всички въпроси, каза той на поклонението пред Бъчваров. Убийството е извършено от турска територия, оттам е открита стрелба с ловна пушка. Гилзите, открити на мястото на убийството на полицая, са от автомат „Калашников“, с който е отвърнато на стрелбата, поясни още министърът. 
Министър Демерджиев съобщи още, че от турска страна са взети сериозни мерки. "Основната версия е престъпна дейност, не каналджийство, не е и разпространение на наркотици. Тези хора са извършвали престъпления на територията на Турция. И са решили, че някой им пречи", добави Демерджиев. Той ще бъде изслушан утре в парламента относно предприетите мерки по охрана на границата и справянето с потока от нелегални имигранти. Това ще бъде първа точка в програмата за четвъртък.
Главният прокурор Иван Гешев изказа благодарност на турската прокуратура в профила си в Туитър и свърза убийството на българския граничар с трафика на хора. Той посочи, че проблемът може да бъде решен само с общи усилия.
В Одрин днес се състоя съвместно заседание на отговорни турски и български представители, на което беше обсъдено убийството на българския полицай. Заседанието се ръководеше от валията на Одрин Хюсеин Кършат Кърбъйък. Двамата задържани турски граждани бяха изправени пред съда в Одрин. Срещу двамата заподозрени е образувано дело за убийството, според предварителното следствие. Според съдебните справки, двете лица няколко пъти са били обвинени за кражби.  
След трагичния инцидент на границата, вчера от ГЕРБ поискаха оставката на служебния министър на вътрешните работи, а днес това направиха и от „БСП за България“. Даниел Митов обяви в кулоарите на парламента, че ГЕРБ вече искат оставката и на главния секретар на МВР Петър Тодоров.   
С минута мълчание започна днешното заседание на Министерския съвет.
Полицаи от цялата страна отдадоха почит пред паметта на убития си колега. Служителите на столичната дирекция на МВР излязоха пред сградите и с включени сирени и едноминутно мълчание почетоха паметта на младши инспектор Петър Бъчваров. 
Почит към загиналия отдадоха служители на реда в Пловдив, Благоевград и Велико Търново. В 12:00 часа, с вой на сирени и едноминутно мълчание служители на ОДМВР и "Гранична полиция" в Кюстендил почетоха паметта на Петър Бъчваров. Полицаи от Стара Загора запазиха едноминутно мълчание в памет на колегата си. Пред сградата на областната дирекция на МВР и Районните управления в Стара Загора служителите на реда застанаха мирно до автомобилите си и включиха сигнални сирени в знак на почит. В Разград с минута мълчание и с включени сирени служителите на реда отдадоха почит към загиналия при изпълнение на служебните си задължения граничен полицай. С едноминутно мълчание служители на реда от Хасково и Кърджали почетоха паметта на загиналия си колега. Мълчаливото бдение се състоя и в Хасково, пред сградата на Районното управление на МВР, а в Кърджали - пред областната дирекция на МВР. Полицаите сведоха глави и снеха шапки, докато служебните автомобили бяха с пуснати сирени и светлинна сигнализация.
Пред Пето Районно управление в Бургас се състоя официална церемония за отдаване на признателност към Бъчваров и съпричастност към близките му. Служители на реда застанаха мирно до автомобилите си и включиха сигнални сирени в знак на почит. Служителите на Областна дирекция на МВР (ОДМВР) във Враца също отдадоха почит с минута мълчание пред паметта на Петър Бъчваров. Пред сградата на Областната дирекция на МВР в Шумен служителите на реда паднаха на колене в памет на колегата си. Полицейските автомобили бяха с включени светлинни и звукови сигнали. В област Търговище служителите на МВР точно в 12:00 часа почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналия. Те сведоха глави и изразиха своята признателност към колегата си, намерил смъртта си при изпълнение на професионалния си дълг.
Във Видин полицаите от областната дирекция на МВР излязоха пред сградата и с включени сирени и едноминутно мълчание отдадоха почит пред паметта на Бъчваров. "Той е един от нас, но вече го няма. Всички сме разстроени", каза директорът на ОДМВР-Перник главен комисар Павел Млеканов. С минута мълчание, свалени шапки, включени светлини и сирени на служебните автомобили пред сградата на областната полиция в Сливен полицейски служители отдадоха почит на загиналия свой колега. Към тях се присъединиха служители в сектор „Пътна полиция”- Сливен, районните управления в Нова Загора, Котел и Твърдица. Почит отдадоха и дежурните екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на население” в областта.