Изследователи от Телавивския университет откриха начин за рязко намаляване на страничните ефекти от химиотерапията при пациенти, болни от рак на гърдата, предаде израелската агенция ТПС.
Проучването установи механизма, генериращ възпалителна среда за потенциално развитие на рак, в отговор на химиотерапията. Изследователите също така установиха, че чрез добавяне на противовъзпалително средство към химиотерапията могат да бъдат предотвратени метастази - разпространението на рак в други части на тялото.
Изследователският екип беше ръководен от проф. Нета Ерез от катедрата по патология към Медицинския факултет "Саклър" към Телавивския университет (ТУ). Констатациите бяха публикувани в научното списание “Нейчър комюникейшънс“.
“В много случаи на рак на гърдата хирургичното отстраняване на първичния тумор е последвано от режим на химиотерапия, предназначена да убие всички останали злокачествени клетки – или оставени от хирурга, или вече надделяващи над други органи“, обясни проф. Ерез.
“Въпреки че ефективно убива раковите клетки, химиотерапията има и някои нежелани и дори вредни странични ефекти като увреждане на здравите тъкани. Най-опасното от тях вероятно е вътрешното възпаление, което парадоксално може да подтикне останалите ракови клетки да образуват метастази в отдалечени органи. Целта на нашето проучване беше да открием как се случва това и да се опитаме да намерим ефективно решение“, допълни проф. Ерез.
Екипът на ТУ създаде животински модел за метастази на рак на гърдата с мишки, на които е прилагано същото лечение като на хората - отстраняване на първичния раков тумор чрез операция, след което е започнало лечение с химиотерапия. Екипът е наблюдавал дали при мишките ще се появи метастатичен рецидив.
“Установихме възпалителен механизъм, чрез който химиотерапията по невнимание допринася за развитието на метастатични тумори, и също така открихме ефективно решение: комбиниране на химиотерапия с инхибитор на възпалението. Надяваме се, че нашите открития ще позволят по-ефективно лечение на рак на гърдата, а може би и на други видове рак – за предотвратяване на метастатичен рецидив и спасяване на много животи по света“, допълни професор Ерез.
(Новина, избрана от израелската агенция ТПС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)