Напрегнатата ситуация в региона на Черно море в контекста на военната агресия на Русия в Украйна обсъдиха днес на среща служебният министър на външните работи Николай Милков и генералният секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) посланик Лазар Комънеску. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта на ведомството. 
Генералният секретар на ЧИС Лазар Комънеску беше специален гост на срещата на министрите на външните работи на държавите членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), която се състоя на 6 и 7 ноември в София, в рамките на българското председателство на Инициативата. 
По време на днешната си среща с министър Милков, двамата споделиха мнението, че Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество може да допринесе за подобряване на атмосферата в региона чрез практическите проекти, които осъществява. 
Генералният секретар Комънеску оцени високо конструктивния подход на страната ни в дейността на организацията,  отбеляза ролята на България за възобновяването на Работната група за обмен на статистически данни и икономическа информация след дълъг период на стагнация и призова за актуализиране на нов „Икономически дневен ред“ на ЧИС, който да бъде основополагащ за следващото десетилетие.
Министър Милков определи участието на България в организацията като важен елемент от регионалната ни политика, насочена към укрепване на доверието, стабилността и сигурността в по-широкия Черноморски регион. Ще продължим да подкрепяме взаимодействието между Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, включително по отношение на проектния характер на организацията. Европейският съюз има интерес да подпомогне проекти, насочени към стабилизиране на региона на Черно море, като бъде отчетен и настоящият геостратегически контекст, каза министър Милков.
Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) е най-представителната и институционално развита организация в широкия регион на Черно море. В ЧИС членуват Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Република Северна Македония, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. Ротационен председател в момента е Молдова, посочват още от МВнР.