Парламентът обсъжда проект на решение за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Вносители са Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.  
Предложението, прието от ресорната парламентарна комисия по енергетика, предвижда компенсациите за електроенергия за бизнеса да бъдат в размер на 100 процента от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на Българската независима енергийна борса за съответния месец и базовата цена в размер 200 лева за мегаватчас (MWh). Компенсацията ще важи до края на 2023 г. 
Владислав Панев от "Демократична България" предложи нова точка в проекта, според която клиентите към мрежа с ниско и средно напрежение си остават с таван от 200 лева на мегаватчас, а за най-големите фирми, които са присъединени към мрежа с високо напрежение и са няколкостотин на брой, таванът е 250 лева, но ако са извършили инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми източници (ВЕИ), той също може да бъде намален на 200. Това е стимулът, който бих искал да дадем на компаниите, да инвестират в енергийна ефективност и ВЕИ, защото това е полезно за независимостта на българската енергетика, коментира той.
Проекторешението предвижда още публичните предприятия от сектор "енергетика" със 100 на сто държавно участие в капитала внасят целеви вноски във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", които се използват за покриване на разходите за програмата за компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Драгомир Стойнев от левицата посочи, че трябва да се измисли начин и частните фирми да участват във фонда.