Сърбия бърза да намали енергийната си зависимост от Русия, тъй като санкциите срещу Москва принуждават Белград да прави планове за отслабване на петролните и газовите връзки с традиционния си съюзник, оценява британският вестник "Файненшъл таймс". Вестникът цитира изявление на сръбския президент Александър Вучич, че се обмисля поемането на мажоритарния контрол върху петролната компания на Сърбия /НИС/, пише вестник "Данас".
Сърбия обмисля варианта да поеме мажоритарния контрол върху НИС, основната петролна компания, от руската Газпромнефт, тъй като бърза да се защити от въздействието на санкциите, въведени срещу Москва, каза Александър Вучич пред ФТ, цитиран от изданието през уикенда.
Сръбският президент добави, че Белград подготвя още няколко проекта за диверсификация на енергийните източници в страната, включително по-тясно сътрудничество с Унгария, в опит да намали зависимостта си от Русия.
"Лудост е, че не сме мислили по-рано за свързване и изграждане на тази инфраструктурна мрежа. Нямахме навика да воюваме в Европа, но сега е различно. Почти всичко се промени. Затова бързаме", каза Вучич.
Заради санкциите, наложени на Русия поради инвазията й в Украйна, от декември на Хърватия ще бъде забранено да транспортира руски петрол до Сърбия, а НИС е заплашена със забрана да прави бизнес със страни и компании от Европейския съюз.
Според запознати със ситуацията, няколко групи, включително правителството на Сърбия и унгарската енергийна компания МОЛ, са обмисляли закупуването на контролния пакет от мажоритарния собственик на НИС Газпромнефт, въпреки че преговорите за продажбата са в застой, пише британският вестник, като добавя, че унгарската МОЛ е отказала да коментира новината.
Засега НИС може да работи нормално, тъй като рафинериите й са оборудвани и за транспортиране на петрол от Ирак и други страни, както и поради изключването на Белград от санкциите на ЕС срещу руски компании.
Вучич каза, че Сърбия, която е кандидат за членство в ЕС, трябва да обмисли "всички възможности", включително да поеме НИС и да си осигури алтернативни доставки.
"Ако имаше други санкции срещу компании, собственост на Русия, това би било голям проблем за нас. И без това трябва да реагираме и да осигурим достатъчно петрол и газ за нашите хора", каза Вучич за ФТ.
Британският вестник добавя, че Вучич планира да харчи по около два милиарда евро годишно за подобряване на енергийната инфраструктура, включително за нови петролни и газови връзки с България, Румъния, Република Северна Македония и евентуално Черна гора.