Екипът на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (БАН), проучващ раннонеолитното селище Слатина в София, ръководен от акад. Васил Николов, представи пред учениците от пети и седми "а" клас на 23-то Средно училище "Фредерик Жолио-Кюри" резултатите от дългогодишните проучвания на обекта. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието в София-град.
Учениците бяха запознати с историята на най-старото селище на територията на град София. Те научиха откъде пристигат създателите на селището в края на седмото хилядолетие пр. Хр., как преминава животът на неговите обитатели - една от първите земеделско-скотовъдни общности на територията на Централните Балкани, както и защо селището престава да съществува след близо 500 години динамичен живот.
Накрая учениците отговаряха на въпроси, свързани с живота на праисторическите хора. Всички получиха информационни и рекламни материали за проучването на раннонеолитното селище.
Инициативата се организира в рамките на проекта "София преди осем хиляди години: раннонеолитно селище Слатина-София", финансиран от програмата "Култура" на Столичната община през 2022 г., със съдействието на ръководството на 23-то Средно училище "Фредерик Жолио-Кюри".