Броят на бозайниците във Великобритания се е увеличил в сравнение с праисторическите времена, съобщи Мейл онлайн. Въпреки изчезването на определени видове и лова днес на територията на страната има 58 вида бозайници.
Преди 8000 години във Великобритания е имало 50 вида бозайници. Днес те са най-малко с осем повече и броят им може да нарасне заради развъждането на бизони и диви свине.
Изследователи от университета в Йорк са изследвали кости на животни и са установили, че седем животински вида са изгубени, сред тях са рисът и лосът.
От 2020 г. обаче Великобритания се е сдобила с 15 нови за територията вида. Сред тях има елени, които вероятно са били развъдени за лов. Д-р Джак Хатфийлд от университета в Йорк казва, че откритието за нарастването на броя на бозайниците е донякъде изненадващо. Обсъждани са опити са развъждане на вълци и рисове, така че този брой може да нарасне още повече.
Въпреки това завръщането на Острова на големи хищници като мечките не е много вероятно. Хората ги смятат за опасни и са докладвани инциденти в други държави. Освен това на голяма част от територията на страната се отглежда добитък.
Проучването е обхванало цяла Европа, а не само Великобритания. Установено е, че макар някои островни бозайници да са изчезнали, само два от общоевропейските видове преди 8000 години са изчезнали завинаги. Това са турът  - Bos primigenius, и европейското магаре - Equus hemionus hydruntinus. 
През тази година бизоните отново започват да се развъждат във Великобритания – в Кент, след хиляди години отсъствие. Те обаче не са били сред бозайниците преди 8000 години.
Проучването цитира данни, касаещи периода, когато на планетата са живеели едва 8 млн. души и ранното земеделие тепърва е започвало да се разпространява из Европа. Постепенно климатът става по-стабилен и това се превръща във фактор за двата вида промени – причинените от човека и естествено възникващите. Мамутът например е изчезнал в края на последната ледникова епоха.
Голяма част от бозайниците на Европа все още са тук и ако намеренията за опазване на природата бъдат изпълнени, нивата на биоразнообразие могат да станат по-високи от тези по времето на нашите предци, се казва още в изследването.