Министрите на икономиката и финансите на страните от ЕС се събират днес, за да обсъдят икономическите и финансовите последици от агресията на Русия срещу Украйна, изпълнението на Механизма за възстановяване и устойчивост, годишния доклад на Европейския фискален съвет и приетия през август т. г. в САЩ Закон за намаляване на инфлацията.
Българският финансов министър Росица Велкова ще участва в заседанието, на което според дневния ред се очаква да бъде одобрен пакетът от законодателни предложения  за надзор върху банките и тяхната дейност, въвеждащ стандарта за капиталови изисквания Базел III и проект на заключения на Съвета относно европейската статистика, съобщи Mинистерството на финансите. 
В рамките на работното си посещение в Брюксел министър Велкова подписа и Меморандум за разбирателство за техническо сътрудничество между министерствата на финансите на Република България и на Кралство Нидерландия.
Вчера заседаваха финансовите министри от еврозоната, обединени в Еврогрупата, чиито дискусии бяха насочени към влошаващите се икономически перспективи на валутния съюз, включително рекордната инфлация, тласкана нагоре от поскъпващата енергия. 
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард неотдавна предупреди, че е нараснала вероятността в 19-членната еврозона през идните месеци да настъпи рецесия.