Президентът на Нюйоркския Колумбийски университет Лий Болинджър обяви създаването на Колумбийския международен образователен център в Атина, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА, уточнявайки, че целта е да се обогати преподаването, научната и изследователската работа, която учени от Колумбийският университет извършват в Гърция, в сътрудничество с гръцките университети и гръцката университетска общност.
Очаква се Центърът да приеме първите студенти през 2023 г., съобщи гръцкото Министерството на образованието.
Болинджър е в Атина заедно с представители от 30 американски университета за срещата на високо равнище „Фарос 2022: Гръцко-американско сътрудничество във висшето образование“.
Премиерът Мицотакис: Нашата цел е гръцките университети да станат по-отворени
Основният стълб на стратегията на правителството е гръцките университети да станат по-отворени към света и международното сътрудничество да стане по-силно, заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис в обръщението си към срещата „Фарос 2022: Гръцко-американско сътрудничество във висшето образование“.
Мицотакис каза, че няма по-добро място от Гърция за американските университети, които искат да разширят дейността си в други части на света, отбелязвайки, че Гърция през 2022 г. е много различна от Гърция през 2012 г. или Гърция през 2015 г., добавяйки, че страната „е работилница за постоянна промяна“.
„Гърция е не само място, където да дойдете и да изучавате археология, класика и история; тя е и работилница на постоянна промяна. Това е страна, която има много решаващо геополитическо положение, страна, в която освен класически изследвания, можете да направим изследвания за миграцията, сигурността и изменението на климата“, каза гръцкият премиер.
Днес беше обявено също, че университетът Йейл и Националният и Каподистрийският университет в Атина (EKPA) са постигнали споразумение за сътрудничество, в контекста на което гръцките студенти, които ще участват в съвместната програма, ще бъдат освободени от плащане на такси за обучение. Като част от това ново партньорство, студентите в магистърски и докторски програми на EKPA ще могат да вземат едносеместриални или едногодишни курсове в научни, медицински и екологични училища на Йейл.
През следващите дни представители на 30-те американски университета ще посетят университети в цяла Гърция, за да разгледат възможността за по-нататъшно сътрудничество или за задълбочаване на сътрудничеството, започнато през последните три години.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)