Русенският музей е официалният представител за България на Европейския културен маршрут „Дунавски път от Желязната епоха“. Той събира 30 членове от 7 страни по Дунав. Маршрутът се фокусира върху популяризиране, представяне, изследване и устойчиво развитие на наследството от желязната епоха на Дунавския регион.
Страната ни е включена в четири маршрута от общо сертифицираните 48. Другият културен маршрут, в който активен участник е русенският музей, е „Пътят на римските императори и дунавският път на виното“.
Европейските културни маршрути са паневропейски феномен, който нямат аналог по света. Чрез културата те обединяват страни, които не винаги са били разположени добре една към друга, но показват как имат общо минало, важно за бъдещето им. Времето на Желязната епоха у нас се представя с темата за траките, но тракийските племена са познати главно на Балканите, докато Желязната епоха е обща за целия континент.
Културният маршрут на Дунавския път от Желязната епоха на Съвета на Европа получи своя сертификат на официалната церемония, проведена в двореца Дверце под патронажа на град Загреб, в присъствието на Стефано Доминиони, директор на Европейския институт за културни маршрути.