Над сто събития ще има в 10-ата "Нощ на театрите", на 19 ноември, съобщават от "Арт проджектс".
Програмата ще бъде представена в София и още 12 града - Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище и Пазарджик.
Символичното начало ще бъде в Пловдив – на голямата сцена в Драматичния театър, с едно от най-новите му заглавия - "Вампир“ по Антон Страшимиров. Това "отваряне" на инициативата няколко часа по-рано (18 ноември, 19:00 ч.)  не е случайно - тази година един от големите акценти в програмата е българската драматургия.
Нощта на 19 ноември ще започне от сутринта с детски представления в повечето от градовете, които се включват в инициативата. За първи път Народният театър ще предложи над 12-часова програма на всичките си сцени. В съпътстващите активности са включени изложба на театрални фотографии, Pop-up книжарница, Food corner и музейна изложба с театрален реквизит и костюми. Сто човека, благодарение на специалния NT pass, ще имат възможност за ексклузивен достъп до всички постановки и допълнителни активации в Народния театър, както и до срещи с актьори, писатели и режисьори, обиколка в царската ложа, изненади и подаръци.
Софийска опера и балет ще "отвори" вратите си за тур зад кулисите (12:00 и 13:30 ч.), като включването в разходките е с предварителни записвания и до изчерпване на местата. Вечерта ще е посветена на премиерата на оперното представление "Дама Пика".
Учебните театри на НАТФИЗ, Софийския университет и Нов български университет се включват с част от най-новите си продукции, а в театър-лаборатория "Алма алтер“ всички спектакли са по текстове на Гео Милев и с вход свободен.
ОЩЕ ТЕАТЪР
Представления в стандартен и нестандартен час в София ще има и в още десетки локации, сред които са Младежкият театър "Николай Бинев“, Малък градски театър "Зад канала“,  открита сцена "Сълза и смях“, театър „Възраждане“, театрална работилница "Сфумато“, театър "Българска армия“, Национален студентски дом, "Нов театър НДК", Yalta Art Room, I am Studio, "ХаХаХа импро палас", "Дерида", "Театър 199" и др.
Целодневна театрална програма ще предложат в Драматично-куклен театър "Васил Друмев“ - Шумен (детско представление и работилница, курс по писане на приказки, открита репетиция, среща с актьорите и екипа на постановката "Асансьорът“), в Драматично-куклен театър "Иван Радоев“ - Плевен (детски представления, пътешествие зад кулисите в театъра и премиера на спектакъла "Чудо“), в Драматичен театър "Гео Милев“ - Стара Загора (представления и изложби), в Симитли - НЧ "Климент Охридски“ (всички постановки в Симитли са с вход свободен).
СВЕТЪТ СЛЕД КРАЯ НА НОЩТА
В 12:00 ч. на 19 ноември ще започне и откритото студио Live cam “Нощта след края на света. Светът след края на Нощта“, което ще се излъчва на живо от Народния театър във фейсбук страницата на Нощта, за да е достъпно за почитатели на театралното изкуство в България и по света. Тази година своите театрални мисли ще споделят директорите, режисьорите, драматурзите и актьорите. 
ГОСТИТЕ ОТ ЧУЖБИНА
Два международни фестивала гостуват в Нощта по случай нейното десето издание. European Playback Theatre Gathering 2022 се включва с 6 playback сесии на английски език в "Топлоцентрала" и "Нов театър НДК" с гости от Швеция, Холандия, Русия и България.
Международното триенале на сценичния плакат представя няколко изложби в Полския културен институт, "Квадрат 500", "Галерия 88" и мраморното фоайе на НДК.
На 22 и 23 ноември в София ще гостува театър "Словенско младинско" (Slovensko mladinsko gledališče) с едно от легендарните си представления - "Проклет да е предателят на отечеството!“ на “лошото момче” на Балканите - режисьора Оливер Фърлич. Спектакълът ще е със субтитри на български език.
НОЩНИ ПЕРСОНАЖИ
Както писа БТА, 21 e броят на фотографиите в емблематичния проект "Нощни персонажи", като и фотосесията е подвластна на  посланието "През девет Нощи в десетата". Главни герои в него стават едни от най-обичаните лица на българското театрално, балетно и оперно изкуство – Галин Стоев, Явор Гърдев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Георги Златарев, Константин Еленков, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев.
В посланическия екип на инициативата тази година има и няколко нови попълнения - актьорите Владимир Михайлов и Виттория Николова, драматургът Александър Секулов и режисьорите Вера Петрова и Антон Угринов. Новият прочит на "Нощни персонажи" е на фотографите Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, гримьора Слав Анастасов и творческата агенция The Smarts. Фотографиите ще бъдат показани в Градинката пред Народния театър от 15 до 20 ноември.
ИСТОРИЯТА
Европейска "Нощ на театрите" е платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.
Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватия - иницииран от Children’s Theatre Dubrava и Šibenik Theatre. Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Финландия, България, Белгия, Сърбия и Чехия.
"Нощ на театрите" е част от календара с културните събития за 2022 г. на Столичната община и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.