Икономически и бизнес форум в рамките на председателството на България на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) ще се проведе днес от 15:00 часа в Гранд хотел "Милениум София". Събитието е съпътстващо срещата на външните министри на страните от инициативата, която започна вчера в София и ще повдигне най-важните теми, касаещи бъдещето на малките и средните предприятия (МСП) в региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа.
Организатор на срещата е Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в партньорство с Министерството на външните работи.
Форумът ще бъде открит от служебния министър на външните работи Николай Милков и служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев.
Сред участниците, потвърдили своето участие в дискусиите, посветени на задържането и развитието на таланти в индустрии с висока добавена стойност, достъпа до стратегически капитал, както и дискусия за бъдещето на сектора на МСП в региона, са Роберто Антонионе, генерален секретар на ЦЕИ, Серджо Арзени, президент на Международната мрежа за МСП, Н. Пр. Лазар Команеску, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), Йан Борнмас, изпълнителен директор на Европейската стартъп мрежа, Веселин Вачков, управляващ редактор на водещото чешко издание Lidové noviny.
В панелите ще се включат още представители на Полската агенция за инвестиции и търговия, Софтуерен университет, Аутомотив клъстер България, ABLE, Endeavor Bulgaria, Организацията за насърчаване на предприемачеството на Молдова и много други.
ЦЕИ със своите 17 държави членки е най-голямата и най-стара регионална организация в Централна и Източна Европа. Тя обхваща територия от 2,4 млн. кв. километра с население от почти 250 млн. души. ЦЕИ работи за обединена Европа с общи ценности, като основна мисия на организацията е подкрепата на европейската интеграция в региона. Сътрудничеството се осъществява чрез политически и секторен диалог и изпълнение на проекти в подкрепа на различни инициативи.