Вицепрезидентът Илияна Йотова организира международен форум за кирилицата "… И ний сме дали нещо на света". Това съобщиха от кабинета на вицепрезидента. Събитието ще се състои днес, от 9.00 ч., в зала 6 на Националния дворец на културата.
Конференцията ще бъде открита с приветствия на президента Румен Радев и на патриарх Неофит. Слово ще произнесе и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Целта на форума, който ще събере известни учени българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия, както и български медиевисти, е да постави акцент върху българския принос за спасяването на делото на Кирил и Методий и техните ученици, създаването и разпространението на кирилицата в славянския свят. 
Докладите ще разгледат кирилицата не само като графична система, а и като емблема на православната славянска книжовност. Наред с историческите корени, ще се разискват и перспективите пред българистиката. Специална кръгла маса на тема "Кирилицата в XXI век" е част от събитието.
Форумът ще бъде закрит от вицепрезидента Илияна Йотова. Предвидено е от 18:30 ч., във фоайето пред Зала 6 на НДК, да бъде открита изложбата “Чудотворните икони и свети мощи на Балканите”, в което ще участва и Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към МВнР.
БТА е медиен партньор на събитието. /ИРС