Министър-председателят на Косово Албин Курти коментира днес последните събития в северната част на Косово, след като сръбската общност и представители на (партия) Сръбска листа напуснаха институциите на Косово, предаде специално за БТА агенция КосоваПрес.
Премиерът Курти оцени, че гражданите не трябва да се притесняват за ситуацията в северната част на страната, защото според него усилията на Белград да дестабилизира Косово ще се провалят.
"Не знаем какви последици ще има опитът на Сърбия да дестабилизира Косово, но знам, че подобен опит ще бъде неуспешен, защото нашата страна е силна, поради това че е демократична, че е в съюз със САЩ и НАТО. Междувременно либерализирането на визите е нещо съвсем друго и аз вярвам, че тази продължителна сага ще приключи и тя няма нищо общо със събитията, които се случват в Косово, може би в Белград вярват в такова нещо. Образът на Косово никога не се е подобрявал така, както през тази година и половина на нашето правителство", каза Курти.
Курти направи тези коментари след откриването на Косовската изследователска и образователна мрежа (KREN) в Парка за иновации и обучение в Призрен.
Според Курти развитията в северната част на страната може да са свързани и с френско-германския план.
"Възможно е те да не искат да участват конструктивно в диалога и сега да са избрали този друг път, но смятам, че тези, които ги слушат, са по-различни от гражданите на нашата страна, които са от сръбски етнос ", каза той.
Курти заяви, че е в контакт и с други международни механизми за сигурност, като например КейФОР.
Ръководителят на правителството отново прикани сръбските граждани на Косово да не се отказват от работата си, тъй като, по думите му, услугите за гражданите ще пострадат.
"Ние сме в постоянен контакт и комуникация. Провеждаме редовни срещи с международните органи за сигурност като КейФОР и ЕУЛЕКС, но също така и с нашите партньори от Петорката. Така че обменяме информация и се подготвяме добре за всякакви пакости, които злосторниците могат да направят. Досега като цяло сме успешни. Винаги има какво да се подобри и вярвам, че нашите граждани не се нуждаят от допълнителни притеснения. По този повод приканвам всички сръбски граждани на нашата страна да не напускат институциите, да не подават оставки, да не се отказват от работата си, защото това само отслабва обслужването на гражданите. Те нямат натиск от нас, имат натиск от Белград, който иска да дестабилизира Косово, но няма да успеят да го направят", каза Курти.
Премиерът добави също, че Република Косово е демократична и сериозна държава, в която законността и конституционността не могат да бъдат компрометирани.
"Ситуацията в областта на сигурността е застрашена от различни криминално проявени лица и групи. През тези 20 години и през този период от една година и осем месеца, в който сме в правителството, постигнахме голям напредък в борбата с престъпността и корупцията... Република Косово е демократична и сериозна държава, законността и конституционността не могат да бъдат компрометирани, те вървят ръка за ръка с мира и сигурността и няма да има индивид и група, които да са по-силни от нашата държава. Ние не разграничаваме престъпниците по етнически признак, а само въз основа на престъпните им деяния и незаконното поведение, което извършват", подчерта той.
Курти говори и за периода, който предстои през следващите седмици и месеци в процеса на издаване на регистрационни табели.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)