Русенската група „Булмаркет“ ще придобие мажоритарния дял от 91,1% на германската „Ойлтанкинг“ ГмбХ в терминала за съхранение на биогорива и хранителни масла във Варна. Покупката се извършва чрез дъщерния холдинг „Астра Финанс“, под чиято шапка се намират всички фирми на групата, свързани с производството на биодизел. Сделката подлежи на обичайно одобрение от трети страни. Прехвърлянето на собствеността в „Ойлтанкинг-България“ АД се очаква да стане до края на март 2023. Останалите дялове са собственост на Пристанище Варна и са изключени от споразумението.
Терминалът с капацитет за съхранение от 25 860 куб.м е стратегически разположен на брега на Черно море и предоставя услуги за съхранение и обработка на неорганични химикали, биогорива и хранителни масла. Той е тясно интегриран във веригите за доставки на клиентите си и осигурява достъп по вода, с железопътен транспорт и по тръбопровод.
„За нас е голяма чест и благодарност, че успяхме да сключим сделката с „Ойлтанкинг“, когото смятаме за надежден и сътрудничещ партньор. Ще направим всичко възможно преходът да протече възможно най-плавно за всички заинтересовани страни и да доразвием бъдещето на „Ойлтанкинг-България“, каза собственикът на „Астра Финанс“ Станко Станков.