На българското военно гробище в с. Цапари, Република Северна Македония, по повод Архангелова Задушница днес поднесоха венци вицепрезидентът на България Илияна Йотова, посланикът на страната ни в Северна Македония Ангел Ангелов, президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов, генералният консул в Битоля Димитър Иванов. Венци бяха поднесени и от името на министъра на отбраната, от военните аташета на Хърватия, Италия и Румъния, от директора на Българския културно-информационен център в Скопие Антония Велева, от българските сдружения в Северна Македония.
По време на Първата световна война Цапари е на фронтовата линия и край селото са погребани 214 български войници и офицери. През 2004 година гробището става първото официално признато българско военно гробище на територията на Северна Македония.
"Днешната кратка среща с историята ни припомня, че тя трябва да се прочете внимателно, безпристрастно и абсолютно честно като поредица от факти, а не техните тълкувания и интерпретации, за да се помни, за да не се повтаря. Изправени пред военното гробище в Цапари, ние си припомняме ужасите на войната. Същевременно решително заставаме в подкрепа на принципа за ненасилствено разрешаване на проблемите", каза в словото си посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов.
"Войните, които нашата армия е водила, са справедливи войни, войни за освобождението на нашите сънародници, за обединението в една държава. Бил съм тук преди доста години, бил съм на военното гробище в Ново село, знам, че страната ни и нашите сънародници поддържат военните гробища в Хърватия, Унгария, на други места по света, където нашите воини са положили костите си. Това е израз на цивилизовано отношение, което трябва да се пази, за да се предава духа и историята напред в поколенията", посочи президентът от периода 2002-2012 г. Георги Първанов. 
Това е денят, в който отправяме молитви към мъртвите и отдаваме цялата си почит към онези, които са се сражавали и умирали за родината. 214 синове на България останаха на това място, защитавайки Червената стена (кота 1248 - мястото, където са се водели боевете - бел. ред.). Това са били дни на сражения, слава и героизъм, в които отстояваш себе си и родината. Няма по-силна заповед от онази на дълга, каза Йотова. 
Българската делегация присъства на панихида в двора на църквата "Св.Георги" в Цапари. Цветя бяха положени и на надгробните паметници на седем български офицери, погребани в двора на църквата.